smink, sminkes
Fotó: Kis Norbert

Olcsó húsnak híg a leve? – Így válassz megfelelő sminkest!

Amikor valaki szakembert keres nyilván több nézőpontot sorakoztat fel. Ennek egyike az ár is. Nyilván, mint mindennek a sminknek is van egy átlagértéke. Ez alatt és fölött is vannak példák (olcsó vs. túlárazott). Mostani cikkemben az elsőt veszem górcső alá. A szakmában eltöltött évek alatt rájöttem, hogy alkudozni felesleges. Ha valaki nem akarja megfizetni a munkád, azzal felesleges hadjáratot vívni. Na lássuk a szempontokat!


A minőségi anyagok nem olcsók, mint más területen sem. Tehát, ha minőségi szolgáltatást szeretnénk, ahhoz professzionális termékek kellenek. Ezek azok a termékcsaládok, melyek eleve arra lettek tervezve, hogy hosszantartó, a bőrt lehető legkevésbé károsító, mind inkább tápláló hatóanyagok tömkelege gazdagítsa. A sminktanfolyam, mint minden más iskola, szintén nem olcsó mulatság. Az eszközöket, mint az ecsetek és társai már nem is sorolom.

Manapság nagyon elterjedt a szépségiparban az úgynevezett TFCD. Az elgondolás nagyon szép, senki nem fizet senkinek, portfólióbővítés a cél. Itt álljunk meg egy pillanatra! Egyetlen egy sminkesnek sem referencia olyat sminkelni, ahol nem a sminket fotózzák. Tehát mikor valaki olyannal keres meg, hogy céges fotózás, majd én kiposztolom az insára – nagyon elterjedt manapság – és ez neked jó reklám? Nem!

Ez nem reklám, valószínűleg soha nem lesz ebből megrendelésed. Mindenki becsüli magát valamire, tehát ha maga a kép a fizettség, jól gondold meg, az tényleg jutalom-e. Persze mint mindenhol, itt is tisztelet a kivételnek.

Sajnos hasonló az eredmény a most csináld meg olcsón, de ez neked meg fogja érni. Nem soha nem fogja. Sajnos azt tapasztalom, ezzel a fajta „fizetési módszerrel", hogy mostanában egyre többen próbálkoznak, ám ebből eredménye soha nem lesz a sminkesnek.

Fotó: Kis Norbert

Most nézzük a témát a megrendelő szemszögéből. Szeretnél egy szép sminket, és azt is szeretnéd, hogy ez az egész este tartson? Szempont az ár? Segítek, nem a legolcsóbb lesz a nyerő. Ha az lenne, nyilván nem lenne annyi amennyi. Itt hozzáteszem azt is, hogy nem feltétlen a legdrágább lesz a legjobb. Mikor sminket szeretnél egy alkalomra, nézd meg a szolgáltató eddig elkészült munkáit, ebből le tudod szűrni, vajon az adott stílus tetszik-e neked. Attól meg lehet valaki professzionális, hogy nem tetszik, ez csupán ízlés kérdése.

A konklúzió pedig, hogy nézzünk utána, konzultáljunk, és marad a fricska: olcsó húsnak bizony híg a leve!


Szerző: Vörös Eduard

A figyelmetekbe ajánljuk