Megéri százmilliókért fenntartani egy lebegő medencét?
Különlegesnek még mindig különleges. Csak kicsit hideg és drága.

Mi is beszámoltunk a Londonban található a Sky Pool medencéről, amelyet tavaly tavasszal fejeztek be, és vettek használatba kizárólag az épület lakói. A medence pont ezért volt nagy durranás: London lett az első város a világon, ahol egy lebegő úszómedencét építettek.

A Sky Pool 25 méter hosszú és 3 méter mély, és a modern épületektől hemzsegő Nine Elms negyedében épült, hogy összekösse az Embassy Gardens nevű luxuslakópark két tetőszerkezetét. Az apartmanokkal, irodákkal és éttermekkel teletűzdelt lakó és üzleti komplexum az új amerikai nagykövetség szomszédságában épült.

Amíg a nyáron bejárta az internetet a napon sütkérező és a „levegőben" úszkáló emberek látványa, télen már fordult a kocka.

A lakók szerint a Sky Pool túl hideg ahhoz, hogy télen használni lehessen, annak ellenére, hogy a fűtési költség napi 450 fontot, azaz nagyjából 200 ezer forintot tesz ki. Amit persze nekik kell kifizetni.

A követelésük, hogy a hogy a két épület között 35 méter magasan a levegőbe függesztett, átlátszó medencét a hidegebb hónapokban zárják be, hogy pénzt és energiát takarítsanak meg. A jelen állás szerint a medence gyakorlatilag az „eget fűti". Pláne, hogy a Sky Poolt éjszakára általában lefedik, hogy mérsékeljék a hőveszteséget, de az elmúlt két hétben fedetlenül maradt, miután a fedlap megsérült, és javítás miatt eltávolították. Így pedig az átlagosnál is hűvösebb a víz benne.

A lakók szerint a víz tényleg nem túl meleg, hiszen 5-10 percnél tovább nem lehet megmaradni benne, még a túlsó végén sem, ahol a meleg vízsugarak vannak

A Ballymore becslései szerint a Sky Pool üzemeltetési költségei 2021-re 720 ezer fontot teszi ki (több mint 300 millió forint), amelyben benne van két alkalmazott és egy biztonsági őr díjazása is. A számlát pedig a lakók a szolgáltatási díjakon keresztül fizetik.

Most a lakóközösség azt szeretni elérni, hogy a medence csupán szezonálisan legyen nyitva, hiszen jelenleg senki nem használja, csak a rezsit fizetik.

(Dezeen)


A figyelmetekbe ajánljuk