kaliforniai sivatag

Csökkenőben van a sivatagi növényzet a felmérések alapján

Az éghajlatváltozás nem kíméli a kaliforniai sivatagi növényzetet sem, amely erőteljes csökkenéssel reagál rá.


Egy új tanulmány, amely a Kalifornia déli részén rögzített műholdas képek több mint 30 éves felvételeit elemzi, feltárta, hogy a Sonoran-sivatag legnagyobb részén a növények élettartama az elmúlt évtizedekben egyharmaddal lecsökkent.

1984 és 2017 között a kaliforniai legnagyobb állami parkban, az Anza-Borrego Állami Parkban a növényzet 35 százalékkal csökkent a mérések alapján.

A növények haldokolnak, és semmi sem pótolja őket

— mondja Stijn Hantson, a felmérésben résztvevő tudós a Kaliforniai Egyetemről.

Bár a megállapítások aggályosak, nem teljesen váratlanok.

Az elmúlt években számos tanulmány feltárta már az aszály okozta növényzetpusztulást az Egyesült Államok délnyugati részének száraz területein, így többek között a Sonoran-sivatagban is, amely Kaliforniában, Arizonában és Mexikó egyes részein terül el.

A szakemberek szerint egyes szárazföldi növényfajokban akár 100 százalékos is lehet a pusztulás.

A komor jelek ellenére még mindig nem teljesen tisztázott, hogy az éghajlatváltozás hogyan okozza a növények pusztulását a szárazföldi ökoszisztémákban, melyek a bolygó földfelszínének több mint 40 százalékát teszik ki.

Az alföldi sivatagokban a kreozotbokor, különféle kaktuszfajok és mezquit növényzetében találtak csökkenést. A kutatók hasonló, de alacsonyabb veszteségeket tapasztaltak a magasabb fekvésű területeken is.

A vizsgált területek összesen 87,1 százaléka mutatott csökkenést a növényzetben.

A hatás a melegebb hőmérséklet és a kevesebb esőzések kombinációjának tulajdonítható.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a növényzetnek hosszú időbe telik, míg az új éghajlati viszonyok között helyreáll, ha képes rá egyáltalán.

(Forrás: Science Alert)


A figyelmetekbe ajánljuk