Sikeresen tesztelték a valaha volt legerősebb rakétát, ami újra embert küld a Holdra
Twitter/NASA/Stennis Space Center

Sikeresen tesztelték a valaha volt legerősebb rakétát, ami újra embert küld a Holdra

Sikeresen tesztet hajtott végre a világ legnagyobb erejű űrrakétájának egy részén az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) – számolt be róla a BBC.

Az SLS (Space Launch System) elnevezésű megarakéta hordozórakétájának motorjai több mint nyolc percen keresztül működtek, vagyis szinte pontosan annyi ideig, ameddig a talajtól az űrig eljutna.

Ez már a hordozórakéta második tesztje, miután az első a hidraulikus rendszer hibája miatt nem volt sikeres.

Az Apolló-korszak Saturn-V hordozórakétájánál is erőteljesebb SLS a tervek szerint – 1972 után először – ebben az évtizedben asztronautákat fog szállítani a Holdra.

NASA on Twitter

“499.6 seconds. That’s how long today’s successful Green Run hot fire test of the @NASA_SLS core stage lasted — providing enough data to determine if the stage is ready to be delivered to @NASAKennedy ahead of the #Artemis I mission: https://t.co/4CvC8wHUln https://t.co/NJo2RiwhIG”

A misszió a NASA Artemis elnevezésű projektjének a része, mely 2017-ben indult. A rakéta egy központi magból áll, valamint négy RS-25 hajtóműből az alján és két kisebb rakétahajtóműből (SRB) az oldalain. A második teszt magyar idő szerint csütörtök este 21.37-kor kezdődött a Mississippi állambeli Stennis űrközpontban, Bay St Louis közelében. A központi magot a B-2 nevű gigászi tesztálláshoz rögzítették.

Mielőtt a hajtóműveket begyújtották volna, több mint 2,6 millió liter üzemanyaggal töltötték fel a tankot. A startnál óriási füstfelhő csapott fel, miközben a motorok beindultak és rázkódott a talaj.

A felhő akkorára nőtt, hogy a Goes-16 műhold felvételén is látszott.

Noha a nyolcperces üzemelés volt a cél, a NASA és a Boeing kutatói 250 másodperc alatt össze tudták gyűjteni a kulcsfontosságú adatokat. A csütörtökön tesztelt magot az SLS első repülésekor vetik be, amit 2021 végére terveztek.

(MTI / BBC)


A figyelmetekbe ajánljuk