person holding eyeglasses with black frames

A rövidlátás hamarosan járványszerűen fog elterjedni

Aggasztó tendenciát mutat egy friss kutatás a rövidltátók arányának növekedéséről.


Nagy-Britanniában a kiterjedt Biobank program 107 442 résztvevőjétől gyűjtött adatok alapján az 1960-as évek végén született emberek 10 százalékkal nagyobb valószínűséggel rövidlátók, mint a három évtizeddel korábban születettek. A legnagyobb ugrást azoknál az egyéneknél tapasztalták, akiknél a látásváltozás később következett be, bár a gyermekkorban kialakult rövidlátók körében a súlyos esetek száma ugyanebben az időszakban megduplázódott.

A feltételezések szerint az állapotot genetikai és környezeti tényezők kombinációja okozza, beleértve a képernyő előtt töltött idő növekedését, bár a tanulmány arra is bizonyítékot talál, hogy ezek olyan tendenciák, amelyek a megfelelő közegészségügyi kezdeményezésekkel megváltoztathatók. A Biobank-vizsgálat által lefedett legidősebb kategória az 1939 és 1944 között született személyekből állt: Itt 12,6 százalékuknál már gyermekkorban kialakult a rövidlátás, 7,4 százalékuknál pedig későbbi életkorban.

A legfiatalabb, 1965 és 1970 között született kategória esetében ezek a számok 15,6 százalékra, illetve 13,6 százalékra emelkedtek. Összességében a legidősebb és a legfiatalabb kategóriában a rövidlátók aránya 20 százalékról 29,2 százalékra nőtt, bár a további felnőttkori esetek többsége enyhe volt. A legmagasabb arányt, 30,9 százalékot az 1955 és 1959 között születetteknél regisztrálták, ami aggasztó tendenciát mutat.

Az adatokba mélyebben beleásva a kutatók több okot is feltételeznek az ugrásnak: a gyermekkori táplálkozásban bekövetkezett változások, a digitális képernyők használatának növekedése, valamint a tanítási módszerek változása, több házi feladat és kevesebb szabadban töltött idő, például. A kutatás szerint az is szerepet játszhat, hogy egyre többen maradnak 18 éves koruk után is az oktatásban. A magasabb iskolai végzettség (több olvasással, felkészüléssel és vizsgával töltött év) és a rövidlátás magasabb kockázata közötti összefüggést már korábban több korábbi tanulmány is megállapította.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk