A római kor kegyetlenül kivégzett áldozatainak maradványaira bukkantak

A római kor kegyetlenül kivégzett áldozatainak maradványaira bukkantak

Lefejezett holttestek egy csoportjára bukkantak egy temetkezési helyen Angliában, az áldozatok valószínűleg római kori kivégzések áldozatai.


A szokatlanul nagyszámú lefejezett holttestre egy egykoron katonai ellátmányt biztosító gazdaság területén bukkantak a cambridgeshire-i Somershamban. Több áldozat térdelt, amikor hátulról karddal lefejezték – számolt be róla a BBC.

Az áldozatok 33 százalékát kivégezték. A régészek három temetőt tártak fel 52 sírral, amelyekből 17-ben volt lefejezett áldozat. Egyiküket, egy idősebb nőt még halála előtt meg is kínozták vagy halála után megcsonkították. Az áldozatok fejét lábfejükhöz vagy alsó lábszárukhoz helyezték.

A sírok a régészek szerint harmadik századiak, amikor a római birodalom egyre ingatagabbá vált, és amikor a büntetések egyre kegyetlenebbek voltak.

„A főbenjáró bűnök száma megháromszorozódott a harmadik században, a negyedikben megnégyszereződött"

– közölte Isabel Lisboa régész.

Mivel ez a terület a római hadseregé volt, a büntetések súlyossága, a római jog érvényre juttatása jóval szigorúbb lehetett az itten településeken. A kivégzettek 25-45 év közötti felnőttek voltak. Mivel nem találtak közöttük genetikai rokonságot, az áldozatok vagy a hadseregben szolgáltak, vagy rabszolgák voltak. Kettőről megállapították, hogy Skóciában vagy Írországban született, egy harmadik pedig az Alpokban.

(MTI)

A figyelmetekbe ajánljuk