rolls-royce repülőgép
Több mint két évbe telt, de a Rolls-Royce első elektromos repülőgépe végre a magasba emelkedett.

A brit repülőgépgyártó-vállalat – ami egykor a jól ismert autógyártóhoz tartozott, de ma már önálló cégként működik – által épített tisztán elektromos meghajtású repülőgép a múlt héten teljesítette az első repülését az Egyesült Királyságban. A Spirit of Innovation nevű gép 15 percig repült, amivel kezdetét vette egy kiterjedt tesztelési folyamat, amelynek része lesz egy új sebességi világrekord felállítása is.

Az együléses repülőgép a brit védelmi minisztérium Boscombe Down-i létesítményéből szállt fel, és a negyedórás repülése során egy 400 kW-os hajtáslánc hajtotta, amely három motorból áll, és egy 6000 cellás akkumulátorcsomaghoz csatlakozik.

A Rolls-Royce állítása szerint ez a valaha repülőgéphez készített legnagyobb teljesítményű akkumulátor.

Rolls-Royce

A vállalatnak nagy tervei vannak: ugyan a Spirit of Innovation az egyetlen nulla károsanyag-kibocsátású repülőgép, amelyet a cég eddig bemutatott, a Rolls-Royce azt reméli, hogy több légitársasággal együttműködve 2026-ra egy teljesen elektromos meghajtású utasszállító repülőgépet készít.

A Rolls-Royce nem említette, hogy a Spirit of Innovation milyen gyorsan haladt az első teszt során, de a végső cél nagyjából 483 kilométer per óra elérése lenne. Mindez új világrekordot jelentene az elektromos repülőgépek között. A jelenlegi csúcs egy Siemens elektromos gépé, amely 2017-ben érte el a 338 kilométer per órás végsebességet. A rekord megkísérlésének időpontját egyelőre nem jelentették be.

Akárhogy is, az elektromos légi közlekedés hamarabb itt lehet, mint azt bárki is gondolta volna.

(Robb Report)


A figyelmetekbe ajánljuk