nő könyv

A Rise Against frontembere szerint így győzhetjük le pszichológiai jóllétünk akadályait

Az egyenlőtlenség kihathat pszichológiai jóllétünkre. A Rise Against frontemberének, Tim McIlrath-nak vannak elképzelései arra vonatkozólag, hogyan küzdhetnénk meg vele.


Dr. Michael Friedman a Rise Against frontemberével, Tim McIlrath-al beszélgetett podcastjában a pszichológiai potenciálról, ami az emberekben rejlik. A zenekar korábban is nyilatkozott már olyan témákban, mint a környezetvédelem, vagy az állatjogok.

A bandának egyébként most fog megjelenni az új albuma Nowhere Generation címmel.

Az album többek között arról szól, hogy egy olyan világban élünk, amelyben a társadalmi, jogi, gazdasági és politikai rendszerek nem működnek egyformán mindenki számára.

Az emberek erőteljes különbségeket tapasztalnak a faj, nem, szexuális irányultság, vallás és gazdasági erőforrások alapján.

Nem mindenki kap azonos hozzáférést az oktatáshoz, az egészségügyi ellátáshoz, a munkához, az egészséges táplálékhoz és a tiszta levegőhöz.

A magasabb jövedelem nagyobb elégedettséggel jár, a szegénység pedig kapcsolatban áll a mentális betegségekkel.

A humanisztikus pszichológia alapelve az, hogy minden ember egyformán értékes. Egyénként és társadalomként az a feladatunk, hogy segítsük az embereket lehetőségeik kiaknázásában.

Az egyenlőtlenségek ellentmondanak annak, amit vártunk egy humanista társadalomtól.

Mit tegyünk akkor, amikor látjuk, hogy egyes emberek céljait akadályozza a hozzáférés okozta különbség? A frontember szerint elsősorban az ágencia fogalmán keresztül növelhetjük az egyenlőtlenség okozta alacsony pszichológiai jóllétet.

Az ágencia révén megtaníthatjuk másoknak, hogy tudnak hatni a világra akkor is, ha akadályokba ütköznek.

Egy klisével élve ez azt jelenti, hogy bármire képesek.

A punk rock alaptétele ugyanis az az elképzelés, hogy ötleteink, reményeink és álmaink akkor is számítanak, ha valamilyen módon háttérbe szorulnak.

A második megoldásMcIlrath szerint nem más, minthogy megkérdőjelezzük azt a rendszert, amely az embereket egyenlőtlenné teszi és hátráltatja.

Ez összhangban áll a humanizmus elképzeléseivel.

(Forrás: Psychology Today)

A figyelmetekbe ajánljuk