mentőhajó
Wikimedia

Ilyen is van: egy régi mentőhajóból varázsolnak luxusjachtot

A lenyűgöző átépítéseiről és átalakításairól ismert holland hajógyártó vállalat, az Icon Yachts egy régi, nem túl jól felszerelt tengeri mentőhajóból egy félelmetes felfedező jachtot varázsolt.A Project Master névre keresztet hajó terveit először a szeptemberi Monacói Yacht Show-n mutatták be, de már most javában zajlanak a munkálatok, hiszen az átalakítani kívánt hajó a több mint egy hete megérkezett az Icon hollandiai Harlingenben található hajógyárába.

A szóban forgó vontatóhajó először a Havila Tigris nevet viselte, és a norvég Kleven Verft szállította 2001-ben, mielőtt 2007-ben eladták és átkeresztelték Ocean Nessre. Legutóbb a skóciai Aberdeenben működő Atlantic Offshore Rescue flottájának tagja volt, de hamarosan a „világ egyik legképzettebb kutatóhajója" lesz, amint az Icon elkészül vele.

Icon Yachts

Az átalakításhoz a hajógyár a világhírű tervezőt és hajóépítészt, Espen Øinót kérte fel. Bár az eredeti hajó alapjai 95 százalékban megmaradnak, az Ocean Ness további négy méterrel fog gyarapodni, így a teljes hossza 70 méter lesz.

A hajó néhány kényelmi funkcióval is bővül.

Az igényes szuperjacht-tulajdonosoknak tervezett Master 12 vendég számára kínál szállást két VIP-kabinban, három kétágyas kabinban és egy óriási tulajdonosi lakosztályban, amely nagyjából 140 négyzetméteres. A hajó kabinjai akár 19 fős személyzetet is elbírnak. Emellett egy tágas főszalon található padlótól a mennyezetig érő ablakokkal, valamint jakuzzi, spa, szauna és edzőterem.

Icon Yachts

Ahogy azt a szuperjachtoknál megszokhattuk, a Master is fel lesz szerelve „játékokkal". Köztük kis tengeralattjárók és más vízi járművek teljes arzenálja, amelyeket a hajó két 11 méteres darujával lehet majd vízre helyezni.

A hajóban egy 40 négyzetméteres expedíciós területet és egy helikopterfedélzetet is kialakítanak, amelyet szórakoztató célokra lehet használni, amikor éppen nem egy helikopter foglalja a helyet.

Icon Yachts

Az átalakított hajóval lényegében bárhova el lehet majd jutni. A hírek szerint 14 csomós végsebességgel és 11 ezer kilométeres hatótávolsággal rendelkezik majd. A Mastert hibrid tolóhajtóművekkel is felszerelik, amelyekkel 7 csomós sebességgel lehet csöndesen haladni. De a Robb Report szerint az is elképzelhető, hogy teljesen hibrid meghajtást kap majd

Az Icon szerint a Master 2023-ban már kész is lesz, hogy kihajózzon vele boldog, új tulajdonosa.

A figyelmetekbe ajánljuk