orvosok altatás műtő

Így regenerálódik agyunk altatás után

A szakemberek válaszokat találtak arra a kérdésre, hogyan regenerálja magát agyunk altatás vagy kóma után.Egy friss kutatásban a tudatosságot mérték fel azáltal, hogy megvizsgálták 30, háromórás altatáson átesett egyén agyát összehasonlítva 30 egyén ép agyával.

A vizsgálatból kiderült, hogy agyunk egyes részei egyenként térnek vissza az altatásból. Ezek közül a leggyorsabb a problémamegoldó rész, amely a homloklebenyben található. A figyelemért és reakcióidőért felelős központok viszont később kapcsolnak vissza.

"Bár elsőre meglepő lehet, evolúciós értelemben van értelme annak, hogy a magasabb megismerésnek korábban kell helyreállnia"

— mondja Max Kelz aneszteziológus a Pennsylvaniai Egyetemről.

A szakember szerint a problémamegoldás azért aktiválódhat elsőként, mert előfordulhat, hogy valaki veszélyhelyzetre ébred eszméletlen állapotából. Ekkor gyorsan ki kell dolgozni az akciótervet, megoldást.

A kutatók EEG-vel (elektroenkefalográfia, mely az idegsejtek aktivitását méri)és különböző, memóriát, figyelmet, kognitív teljesítményt mérő tesztekkel vizsgálták az alanyokat.

Az EEG eredményei alapján állapították meg, hogy ébredés után az agy problémamegoldó központja meglehetősen aktív. Emellett a memória és a mozgáskontroll is aktivizálja magát.

Az altatás után körülbelül három óra kellett a vizsgált személyeknek, hogy teljesen regenerálódjon agyuk.

Azt is megvizsgálták, kihat-e az alvásmintázatra az altatás. A vizsgált személyek az altatás másnapján nem mutattak változást ebben.

Michael Avidan altatóorvos, a Washingtoni Egyetem munkatársa szerint ez azt bizonyítja, hogy a megfigyelt változások az altatáson átesetteknél (ilyen a delíriumos állapot is) nem az altatáshoz, hanem más faktorokhoz köthetőek.

A kutatás, a jobb betegellátás mellett az agy működésének megértését is szolgálja.

(Forrás: Science Alert)

A figyelmetekbe ajánljuk