Az amerikaiak általában egészben sütik a pulykát. Amikor mi, magyarok pulykát sütünk karácsony napján, megtöltjük finomságokkal és feltekerjük a húsát. Mutatjuk a tekercsvariációkat!
Aszalt szilvával töltött pulykamell
A Mindmegetteklasszikus receptje alapján a következő összetevőkre lesz szükségünk a karácsonyi pulykatekercshez (4 főre):
- 30 dkg aszalt szilva
- vörösbor
- 1 kg pulykamell
- 12 szelet bacon
- só
- bors
- 10 dkg sajt
- 1 db tojás
Először az aszalt szilvákat kell beáztatni a vörösborba, ezután felszeleteljük a pulykamellet. Figyeljünk arra, hogy a végén kiklopfolva tenyérnyi darabokat kapjunk. A húsokat sózzuk, borsozzuk. A bacon szeleteket helyezzük el egy nagyobb darab alufóliára, erre kerülnek a kiklopfolt, fűszerezett pulykamell szeletek. Lereszeljük a sajtot, majd összekeverjük a felvert tojással, ezután ezt is ízesítjük sóval, és borssal. A sajtos masszával megkenjük a pulykamellek közepét. Erre ráhelyezzük a bortól lecsepegtetett aszalt szilvát, és feltekerjük a húst. A tekercs végeit hústűvel összetűzzük. Ezután tegyük hőálló edénybe a töltött pulykamelleket. Előmelegített sütőben, 180 fokon egy órán át sütjük, végül pedig a fóliát levéve addig kell pirítani, amíg a bacon szép piros nem lesz.
Aszalt gyümölcsökkel töltött pulykamell
A Lila Füge, vagyis Havas Dóra karácsonyi pulykatekercséhez rögtön két variációt ajánl fel:
Egzotikus: mangó, ananász, sárgabarack, meggy + vanília, szegfűbors, csili
Hagyományos: szilva, alma (nem szárított) + fahéj, bors, szegfűszeg
Az összetevők (12-16 főre) a következők:
- 2,5 kg pulykamell filé
-
40 dkg bacon
- só
- frissen őrölt bors
- 8 közepes hagyma
- 1 közepes zellergumó
- 10 dkg vaj
- 1/2 l édes fehérbor
- 70 dkg aszalt gyümölcs vegyesen, durvára vágva
- 1 kis csokor kakukkfű
- 6-8 szem szegfűbors finomra törve
- 2 tojás
- 20 dkg fehér kenyér
A recept elkészítéséhez a töltelékhez a vajat először egy nagy lábosba tesszük, felolvasztjuk, és közepes lángon megfonnyasztjuk rajta az apróra vágott hagymát, valamint a nagy lyukú reszelőn lereszelt zellert. Amikor már megpuhultak a zöldségek, hozzáadjuk a fűszereket, és a durvára aprított aszalt gyümölcsöket. Ezt összekeverjük, majd egy percig pároljuk, ezután pedig felöntjük a borral. Amikor felforrt, le is vesszük a tűzről, majd a kakukkfű ágait kiszedegetjük belőle.
A kenyeret kis kockákra kell vágni (csak akkor vágjuk le a héját, ha túl vastag) és össze kell forgatni a gyümölcsös keverékkel. Sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk kihűlni. Felverjük a két tojást, ezután a masszához keverjük őket.
A hússzeleteket megmossuk, papírtörlővel szárazra itatjuk, enyhén megsózzuk (vigyázzunk, mivel a bacon is sós lesz) és borsozzuk. A szeletek közepére hosszában rátesszük a töltelék 1/3-át, feltekerjük, és hústűvel összetűzzük a tekercseket. Baconnel bőségesen be kell fedni a tekercseket. Ezután jöhet a tepsi. A húsokat 160 fokra előmelegített sütőben 1-1 1/2 órán át sütjük meg. Ennél a receptnél is addig kell hagyni a tekercset, amíg a bacon szép piros színt kap. Szeletelés előtt 10 percet kell pihentetni a húst.
Havas Dóra szerint a tekercs
„frissen fogyasztva az igazi, melegítve kiszárad."
Vörösáfonyával- és gesztenyekrémmel töltött pulykamell
A Streetkitchen (Vitális Lilla) egyik kiváló receptjében a roládokat vörösáfonyás gesztenyekrémmel kell megtölteni. Ehhez a hozzávalók (4 főre):
- 400 g pulykamell (egy darabban)
- 5 ek aszalt vörös áfonya
- 200 ml fehérbor
- 200 g főtt gesztenye
- 1 tk kakukkfű
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 2 ek olívaolaj
A töltött pulykamell elkészítéséhez ebben a receptben is be kell áztatni a gyümölcsöt a borba, ezúttal az áfonyát áztatjuk be a fehérborba fél órára. A pulykamellet ezután középen elfelezzük. Csak annyira vágjuk be, hogy ki lehessen klopfolni a húst. Szétterítjük, letakarjuk folpackkal és kilapítjuk olyan 2 cm vastagra. Leszűrjük az áfonyát és egy aprítógépbe helyezzük a fokhagymával, gesztenyével és kakukkfűvel együtt, sózzuk, borsozzuk, és 1 evőkanál olívaolajat teszünk hozzá, majd leaprítjuk.
A pulykamellet megsózzuk, megborsozzuk. Ezután rákenjük a gesztenyemasszát, úgy, hogy maradjon egy 2 cm-es üres sáv a szélén. A roládot feltekerjük, majd betekerjük alufóliába. A végeit összecsavarjuk, mint egy szaloncukrot. Tehetjük is a tepsire a tekercset. 180 fokra előmelegített sütőben 1 órán át sütjük. Az első recepthez hasonlóan levesszük a fóliát, megkenjük olívaolajjal a tetejét és további 10-15 percig sütjük 200 fokon.
Gombával töltött pulykamell-rolád
Szintén a Streetkitchen (Jancsa Jani) receptje a karácsonyi gombával töltött pulykamell tekercs, amihez szükségünk lesz (4 főre):
- 300 g gomba (csiperke és laska vegyesen)
- olívaolaj
- 50 g vaj
- 2 ek dijoni mustár
- 2 gerezd fokhagyma
- 25 g parmezán
- ½ csokor petrezselyem
- só, bors
- 2 nagyobb szelet pulykamellfilé (400 g)
A töltelékéhez Jani receptjében az olajon kezdjük el pirítani a felszeletelt gombákat,ehhez hozzáadjuk a vajat, a mustárt, az átnyomott fokhagymát, a reszelt parmezánt, valamint az apróra vágott petrezselymet. Ezt további 5-10 percig a tűzön hagyjuk.
Sózzuk, borsozzuk a pulykaszeleteket, ezután a közepükre halmozzuk a tölteléket. Feltekerjük és megkötözzük őket. A tekercseket egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, kicsit lekenjük olajjal a tetejüket, ismét sózzuk, borsozzuk őket, majd a 200 fokra előmelegített sütőben megvárjuk, míg aranybarnára sülnek.
Szerkesztette: Mircse Andrea