Egy részlet a Pókember: Nincs hazaút című filmből.
Sony Pictures, Intercom

Az adathalászok a Pókember-rajongókat sem kímélik

Az elmúlt napokban szinte minden az új Pókember-filmről szólt, ami nemcsak a rajongók, hanem az adathalászok fantáziáját is beindította.


A Kaspersky nevű kutatóintézet számos olyan, magát a Pókember: Nincs hazaút című filmmel reklámozó adathalász weboldalt talált, amelyeket a nézők banki adatainak ellopása céljából hoztak létre. A csalók azt állították, hogy az oldalukon egy adott összegért cserébe a hivatalos premier előtt meg lehet tekinteni az új Marvel-mozit. A gyanútlan rajongók ezután megadták a bankkártya számukat a fizetéshez, de a filmet természetesen nem tudták megnézni.

Az adathalászok alaposan kitervelték a csalást, mivel a „promócióhoz” nem a hivatalos posztereket használták, hanem az általuk összeszerkesztett képeket. Ezeken olyan egykori Pókember-sztárok is rajta voltak, akiknek a filmben való szerepléséről számos pletyka keringett a neten, ezzel is fokozva a potenciális áldozatok izgalmát.

Azok, akik nemcsak az online-stream, hanem a letöltés „gombra kattintottak” duplán rosszul jártak, mivel nemcsak a bankkártyájukon lévő pénzt csaklizták el tőlük, hanem rengeteg vírust is rátelepítettek a gépükre.

A rajongók más filmekhez képest vitatatlanul nagyobb, szinte már az egekbe szökő várakozással tekintenek e film elébe. Mindenkinek, aki valaha Pókember-rajongó volt, megvan a maga elmélete a filmekkel kapcsolatban, amit a kiberbűnözők kiaknázhatnak. Azt tanácsoljuk a felhasználóknak, hogy vigyázzanak az általuk felkeresett oldalakkal, és ne töltsenek le fájlokat nem ellenőrzött webhelyekről

– mondta Miroslav Koren, a Kaspersky Kelet-Európáért felelős igazgatója.

A vállalat az alábbiakat tanácsolja az ilyen incidensek elkerülése érdekében:

  • Kerüljék az olyan hivatkozásokat, amelyek a filmek vagy TV-sorozatok megjelenés előtti megnézésének lehetőségét ígérik. Ha bármilyen kétségük merül fel a tartalom hitelességével kapcsolatban, forduljanak a szolgáltatóhoz.
  • A személyes adatok megadása előtt mindig ellenőrizzék a weboldal hitelességét, és csak hivatalos, megbízható weboldalakon nézzenek vagy töltsenek le filmeket. Alaposan ellenőrizzék az URL formátumát és a cégnév helyesírását.
  • Figyeljenek oda a letöltendő fájlok kiterjesztésére. Egy videófájlnak soha nincs .exe vagy .msi kiterjesztése.
  • Használjanak megbízható biztonsági megoldást, amely azonosítja a kártékony csatolmányokat és blokkolja az adathalász weboldalakat.

A figyelmetekbe ajánljuk