Péntek 13

Gyakorlatilag egy pengőt nem kapott a folytatásokért eddig, szemben az első film rendezőjével.


A Péntek 13 anno egy volt a rengeteg slasher film közül, amiből akkoriban készült egy pár, de váratlan sikere nyomán egy egész franchise nőtt ki belőle, egy rebootot is megért már. Ugyanakkor a filmet író Victor Miller egészen eddig egy vasat sem látott a folytatásokból, hiába volt fontos szerepe az eredeti megszületésében.

Az eredetit Sean Cunningham rendezte, nála voltak eddig a film szerzői jogai, most viszont Miller megtámadta mindezt a bíróságon. Cunningham azzal érvelt, hogy Victor szakszervezeti tag volt, tehát beosztott és bérmunkás, ezért nem részesedhet a film és folytatásainak későbbi sikeréből. Furcsa érv, a bíróság nem is igazán fogadta el.

Innentől pedig Millert megilletik ugyanazok a jogok, mint amik mondjuk a könyvek szerzőit, akiknek adaptálják valamelyik művét. Mostantól neki is fizetni kell, ha valaki hozzá akar nyúlni a Péntek 13 franchise-hoz bármilyen módon. Ez pedig előre vetítheti azt is, mi várható a Marvel és a képregénykarakterek alkotói közt levő perben, Jack Kirby örökösei ugyanis hasonló módon igényelték vissza a jogokat.

(Forrás: Boing Boing)


A figyelmetekbe ajánljuk