Pinkké változott egy argentin lagúna színe

Élénk rózsaszínűvé vált egy argentin lagúna, ám az ok természetellenes.


Az argentin Patagónia déli részén egy lagúna élénk rózsaszínűvé változott. A feltűnő, de rémisztő jelenséggel foglalkozó szakértők és aktivisták a szállításra szánt garnélarák megőrzéséhez használt vegyi anyag szennyezését teszik felelőssé.

A színt a halgyárakban használt antibakteriális termék, a nátrium-szulfit okozza. A hulladékot a Korfo-lagúnát tápláló Chubut folyó és a régió egyéb vízforrásainak szennyezéséért vádolják az aktivisták.

A lakosok egyébként már régóta panaszkodtak kellemetlen szagokra és egyéb környezeti problémákra a folyó és a lagúna környékén.

Federico Restrepo környezetvédelmi mérnök és virológus megerősítette, hogy a szín a halhulladékban lévő nátrium-szulfit miatt következett be, amelyet a törvény szerint a kidobás előtt kezelni kellene.

A környék lakóinak egy ideje elegük van. Az elmúlt hetekben a szomszédos Rawson lakói elzárták a feldolgozott halhulladékot szállító teherautók útját, mely a tisztítóművekbe vezet. Naponta több tucat teherautóval találkoznak, a lakók ebbe belefáradtak.

A vöröses szín nem okoz kárt, és néhány nap múlva eltűnik

– nyilatkozta Juan Micheloud, Chubut tartomány környezetvédelmi ellenőrzési főnöke.

Sebastian de la Vallina, Trelew városának tervezési titkára nem értett egyet ezzel. Szerinte ilyen komoly környezetszennyező hatásokat nem lehet minimalizálni, meg kell szüntetni őket.

A hulladékot akár el is vihetnék a 35 mérföldre található Puerto Madryn-i tisztítóműbe, vagy építhetnének egy saját tisztítóművet, hogy csökkentsék a környék szennyezését.

(Forrás: Science Alert)

A figyelmetekbe ajánljuk