Pezsgőkonferencia Etyeken

A több éve nagy sikerrel zajló Borkonferencia után idén már második alkalommal kerül megrendezésre Etyeken a Pezsgőkonferencia. Szeptember 3-án a pezsgőkészítés hazai és nemzetközi legjobbjai mutatkoznak be; a hallgatóság körébe pedig az ágazat véleményformálóit és a pezsgőkedvelőket egyaránt szeretettel várják a szervezők.


"Egyre figyelemre méltóbb pezsgők készülnek ma már, ugyanakkor el kell ismernünk, hogy a pezsgőkultúra építésében, ápolásában van még teendőnk." Ezzel a mondattal nyit a konferencia honlapja, mi pedig a szervező Rókusfalvy Pált kérdeztük arról, hogy miként járul hozzá a rendezvény a szakma és a fogyasztók ismereteinek bővítéséhez.

A borok után a pezsgők is reflektorfénybe kerültek

Rókusfalvy Pál az első Pezsgőkonferencia megnyitóján

"Valóban már 8 éve szervezzük a Borkonferenciát és az elmúlt időszak tapasztalatai mutatják, hogy nagy szüksége van az ágazatnak erre az eseményre, amely a nemzetközi kitekintésű ismeretek szerzése és a konstruktív szakmai viták mellett intenzív kapcsolatépítési lehetőséget is kínál. Az utóbbi években megfigyelhető, hogy egyre több pincészet foglalkozik komolyan a saját pezsgőkoncepciójának kialakításával és hála Istennek egyre több helyen találunk nagyon komoly buborékos italokat.

A borászok mellett a borértő és borkedvelő közönség körében is növekvő érdeklődés tapasztalható, ezért úgy éreztük, hogy

megérett az idő arra, hogy komolyan vegyük a magyar pezsgőt, önálló ágként kezeljük, amely megérdemel egy saját rendezvényt is. Hatalmas potenciál van ebben a nemes italban.

Várakozáson felüli eredmények 

Várakozásokon felüli eredménnyel zárult a tavalyi, első Pezsgőkonferencia. Már a szervezés fázisában nagyon jó előjeleket tapasztaltunk, megtisztelő volt azt látni, hogy a kezdetektől fogva olyan nevek vettek bennünket komolyan, mint Bruno Paillard vagy a Ruinart. Rendkívül konstruktív volt végig a hozzáállásuk; örömmel osztották meg velünk a tapasztalataikat és fantasztikus kóstolókon vehettünk részt.

Komoly magyar előadókat is sikerült Etyekre csábítanunk és általánosságban elmondható, hogy azt éreztük, a szakma összefogott a magyar pezsgőért, nagy volt az érdeklődés, végig telt házzal, jelentős sajtóérdeklődéssel futott a rendezvény. Egyértelmű volt az első konferencia üzenete:

alázatos munkával, a legmagasabb minőségre törekedve, az egyes borvidékeknek összefogással kell a magyar pezsgőért dolgozni.

Aktuális kérdések, neves előadók

Színpadon a Ruinart pezsgőház borásza

2020-ra is igyekeztünk több jó hazai és nemzetközi példát hozni és bemutatni a közönségnek a különböző tapasztalatokat és koncepciókat; itt lesz például Demeter Zoltán, a legdrágább magyar pezsgő készítője, a legendás Garamvári Zsuzsanna és az Etyeki Kúria pezsgőkoncepcióján dolgozó Mérész Sándor is. A külföldiek közül – érthető okokból - lesz, aki személyesen és lesz, aki videóelőadás révén lesz velünk, de olyan komoly nevekre kell gondolni, mint például Champagne-ból a Deutz elnöke, Fabrice Rosset, az olaszországi Trentóból a Ferrari pezsgőt tulajdonló Marcello Lunelli vagy az osztrák és szlovén határon mindkét oldalon tevékenykedő Michael Gross. A kerekasztal témája („Emelkedő buborék – Habzó trendek a világban") és jelentős tapasztalattal rendelkező résztvevői is parázs vitákat sejtetnek, izgalmas lesz.

Mi az, amit Champagne-tól tanulhatunk?

A valódi kérdés az, hogy a világ mit tanulhat Champagne-tól. Ők a champagne-fogalom megalkotói, a világ vezető pezsgőkészítői sok évszázados tapasztalattal - nyilvánvalóan kiemelt helyen kell, hogy szerepeljenek egy nemzetközi Pezsgőkonferencia programkínálatában. Ugyanakkor figyelünk most is és majd a következő években is, hogy teljes nemzetközi kitekintést tudjunk adni, ezért is lesznek például olasz, osztrák és szlovén pezsgők is a legszebb magyar tételek mellett. Etyeknek pedig nem kisebb célja van, mint az, hogy a pezsgő magyarországi fővárosa legyen.

Pezsgőünneppel zárul az este

A konferencia tematikáját illetően igyekszünk megtalálni egy egészséges egyensúlyt: a plenáris szakaszban és a kerekasztal alatt komoly szakmai mélységekről is lesz szó természetesen, de már itt is igyekeztünk egy-két színesebb, a borkedvelő közönség számára is könnyebben emészthető előadást és kóstolót beilleszteni a programba.

Amit pedig egyértelműen mindenkinek jó szívvel tudok ajánlani, az az idei újdonságunk, a Pezsgőünnep, amelynek keretein belül a konferencia zárásaként estig tartó, szenzációs pezsgő- és ételkóstolókat tartogató kikapcsolódást kínálunk.

A figyelmetekbe ajánljuk