Nem mersz itthon vállalkozni? Az 5 legjobb ország vállalkozásalapításhoz 2023-ban

Nem mersz itthon vállalkozni? Az 5 legjobb ország vállalkozásalapításhoz 2023-ban

Egy vállalkozás elindítása nem könnyű dió, egy másik országban ráadásul ez még nagyobb kihívást jelenthet. Hogy melyik a legalkalmasabb ország hozzá, ahhoz több dolgot is figyelembe kell venni: a társasági adót és a kereskedelmi törvények mellett a vállalkozás típusa is fontos, illetve, hogy hol lehet piaca az ötletnek. A különböző országokban általában eltérő követelmények és előírások vonatkoznak a vállalkozás indítására, ezért fontos alaposan megvizsgálni, mielőtt belekezdenénk.

Ha még csak kacsintgatunk az ötlettel, és még nem találtunk célországot, a biztosításokkal foglalkozó William Russell összeszedte a különböző vállalkozáshoz szükséges feltételek alapján az öt legjobb országot, ahol 2023-ban vállalkozást indíthatunk.

Ez is érdekelhet: 5 ország, ahol fizetnek azért, hogy odaköltözzünk

Írország

Shutterstock

 1. GDP: 418,6 milliárd dollár
 2. Társasági adó: 12.5%
 3. A legjobb város vállalkozás indítására: Dublin

Írország az egyik legnépszerűbb célpont a vállalkozó kedvű külföldiek körében; különösen a főváros, Dublin a legkeresettebb az új vállalkozások indítására.

Vonzerejének egyik oka az alacsony társasági adó: a 12,5%-os adója a legalacsonyabbak egyike a világon. És mivel a társasági adót a nyereségre vetik ki, az alacsony adókulcs ideális a kezdő vállalkozások számára, akiknek még nem volt lehetőségük nagyobb profitra szert tenni.

Az ország lakossága viszonylag kicsi, alig több mint 5 millió fő, ami egy vállalkozás indításánál is előnyös lehet, mivel jóval nagyobb esély van arra, hogy kitűnjünk a versenytársak közül, és megtaláljuk az esetleges piaci rést a gyorsabb profittermeléshez.

A másik vonzereje Írországnak az exportpiac, ami az elmúlt években jelentősen növekedett: csak 2021-ben az ország élelmiszer-, ital- és kertészeti exportjának értéke 4%-kal, rekordösszegű 13,5 milliárd euróra nőtt, annak ellenére, hogy mind a koronavírus-járvány, mind a Brexit hatással volt a kereskedelemre – a felsoroltak mellett egyébként az ír export meghatározó szereplője még a gyógyszeripari és a technológiai alapú export is.

Írország 2021-ben minden ágazatban több mint 190 milliárd dollár értékben exportált árukat, amelyeknek közel 31%-át az Egyesült Államok importálta. Azaz, ha egy olyan helyet keresünk, ahol exportra alapozott vállalkozást indíthatunk, Írország jó választás lehet – emeli ki a William-Russel.

Nem véletlen, hogy Írországban van több vezető világcég európai központja – a 10 legnagyobb globális gyógyszeripari vállalat közül 8, a világ pénzügyi szolgáltatóinak pedig 50%-a Írországban székel. Az országban található az olyan közösségi médiaóriások európai központja is, mint a Twitter, a LinkedIn és a Meta.

Már önmagában az a tény, hogy ezek a nagyvállalatok az országban találhatóak, már előnyt jelent a vállalkozásindításnál, mivel ehhez hasonló hálózatépítési lehetőségekkel nem sok helyen találkozhatunk.

Svájc

Shutterstock

 1. GDP:: 748 milliárd dollár
 2. Társasági adó: 8,5%
 3. A legjobb város vállalkozás indítására: Zürich

Ugyan Svájc nem tagja az Európai Uniónak, ettől függetlenül szoros gazdasági szövetség köti hozzá, ami számos értékes kereskedelmi lehetőséget nyit meg a vállalkozók számára. Svájc hozzáférhet az európai egységes piachoz, azaz szabadon kereskedhet minden Európai Uniós tagállammal.

Mindez ideális országgá teszi a vállalkozás beindításához, hiszen lehetőség van azonnali kereskedelemre más országokkal anélkül, hogy technikai vagy jogi akadályok miatt kellene aggodalmaskodni.

Emellett Svájc a világ legjobb foglalkoztatottsági statisztikájával büszkélkedhet, és a munkaerő minősége is átlagon felüli.

A munkanélküliségi ráta 2022 szeptemberében 1,9%-ra csökkent, ami 2001 óta a legalacsonyabb érték. Emellett azon kevés országok közé tartozik, ahol kifejezetten megbecsülik a munkavállalókat: a fluktuáció mindössze 10%-os.

Svájc történelmileg és politikailag is stabil országnak számít, ami miatt ideális hely lehet a vállalkozásindításra. Mivel az országban ritka bármilyen politikai botrány, ennek hiánya azt is jelenti, hogy az ország gazdasága stabil, kereskedelmi megállapodásai jól megalapozottak, és az ország jövőjét illetően is konszenzus van, ami mind meghatározó szempont, amikor egy külföldi országot keresünk a kezdő vállalkozásunkhoz.

Egyesült Arab Emírségek

Shutterstock

 1. GDP:: 421,1 milliárd dollár
 2. Társasági adó: 9% (2023 júliusától)
 3. A legjobb város vállalkozás indítására: Dubaj

Az Egyesült Arab Emírségek az új vállalkozások központi szereplőjévé vált a világban. Az ország kifejezetten sokrétű, ha vállalkozásokról van szó. Ugyan a leggyakrabban ingatlan- és a tanácsadói tevékenységek működnek az országban, bőven van hely más vállalkozások számára is, és viszonylag könnyű megtalálni a piaci rést is.

A vállalkozó kedvűek számára elsősorban a szabadkereskedelmi övezetek lehetnek vonzók az országban, ami olyan földrajzi területet jelent, amely leggyakrabban tengeri kikötőkben és nemzetközi repülőtereken és azok környékén található, illetve ahol a vállalkozások 0%-os adókulccsal importálnak, kereskednek és exportálnak árukat. A szabadkereskedelmi zónákat szoftver-, kutatási és pénzügyi alapú vállalatok is igénybe vehetik, így nem véletlen, hogy az Egyesült Arab Emírségek az egyik legnépszerűbb helyszín a vállalkozásindításra.

Ugyan jelenleg Dubajban nincs társasági adó, ami csak vonzóbbá teszi az országot a vállalkozásindítás szempontjából, ez hamarosan megváltozik. Az ország 2023 júniusától bevezeti a társasági adót, elsősorban azért, hogy biztosítsa helyét, mint globális üzleti központként.

A körülbelül 9%-os adó azonban még mindig az egyik legalacsonyabb a világon, és nem érinti a szabadkereskedelmi övezeteket.

Ha valaki itt indítana vállalkozást, könnyen helyzeti előnybe is kerülhet: az Egyesült Arab Emírségek a keleti és a nyugati piac középpontján van, ami miatt olyan üzleti kapcsolatokra is van lehetőség, amely máshol kisebb eséllyel valósulhatnának meg. Hálózatépítés és potenciális együttműködési lehetőségekre is az egyik legjobb választás a vállalkozásindításra.

Szingapúr

Shutterstock

 1. GDP:: 340 milliárd dollár
 2. Társasági adó: 17%
 3. A legjobb város vállalkozás indítására: Szingapúr

Szingapúr sokan alulértékelik a vállalkozásindítási törekvésekkel kapcsolatban, pedig nem kellene. Egykulcsos, 17%-os társasági adókulccsal , stabil kormányzattal és gazdasággal, valamint kiváló kereskedelmi megállapodásokkal rendelkezik a világ minden tájáról. .

A 27 különböző szabadkereskedelmi megállapodással az ország megszüntette a nemzetközi kereskedelemben előforduló vámterhek nagy részét. Emellett a vállalkozásalapítási folyamat is rendkívül egyszerű, így Szingapúr valójában az egyik legjobb hely, ha üzleten gondolkodunk.

A szingapúri cégalapításhoz mindössze meg kell felelni a helyi, nem túl bonyolult cégalapítási követelményeknek, beszerezni a megfelelő engedélyeket, és létre kell hozni egy vállalati bankszámlát.

Az ország politikailag stabilnak számít – más kérdés, hogy lényegében egyetlen párt kormányoz az állam megalakulása óta –, a gazdaság virágzik, és a bűnözési ráta is tartósan alacsony, ami nagy vonzerőt jelenthet a vállalkozók számára.

Ugyan Szingapúr gazdasága a világjárvány idején visszaesett a nemzetközi kereskedelemtől való függése miatt, gyorsan talpra állt, és továbbra is növekvő pályán van.

Ha nem az európai piacban gondolkodunk elsősorban – bár az EU és Szingapúr között 2019-ben létrejött egy szabadkereskedelmi megállapodás, amely a következő 5 évben igyekszik lebontani az Európai Unió és a délkelet-ázsiai ország kereskedelmében felmerülő import vámokat –, akkor a William Russel elemzése szerint Szingapúr az egyik legjobb hely egy vállalkozás indítására. Kiváló helyszín Ázsia üzleti óriásaival, valamint a szingapúri székhellyel rendelkező nemzetközi vállalatokkal – például a Google – való kapcsolatépítéshez.

Egyesült Államok

Shutterstock

 1. GDP:: 20,94 billió dollár
 2. Társasági adó: 21%
 3. A legjobb város vállalkozás indítására: San Francisco

Ha a technológiában utaznánk, akkor az USA a mi országunk, pontosabban San Francisco. A környék egyik jellegzetessége, hogy itt található a legtöbb high-tech vállalat az USA-n belül, nem mellesleg: a Szilícium-völgy könnyen megközelíthető. San Francisco hat Fortune 500 vállalatnak (egy lista, amely az Amerikai Egyesült Államok ötszáz legnagyobb árbevételű nyílt részvénytársaságát sorolja fel), több mint 1900 technológiai vállalatnak, több mint 120 biotechnológiai vállalatnak és több mint 200 cleantech (fenntartható) vállalatnak ad otthont – már maga a közeg is inspiráló lehet egy vállalkozás elindításához.

Az Egyesült Államok emellett az egyik leginkább külföldbarát ország a vállalkozások szempontjából, nem véletlen, hogy a legtöbb kezdő start-up is itt kezdi meg a működését.

De nem csak Francisco létezik: az USA egésze az e-kereskedelem és a kiskereskedelem, az oktatás, valamint az energia- és környezetvédelmi vállalkozások virágzó központja.

Egy vállalkozás bejegyzése az USA-ban azonnali nemzetközi elismertséget biztosít, ami megkönnyíti a pénzügyi támogatók és nemzetközi partnerek bevonását. A globális piac vezetőjeként az ország széles hozzáférést biztosít a világgazdasághoz is, így a vállalkozásoknak páratlan növekedési lehetőségekre van kilátásuk a kezdeti évek után is.


A figyelmetekbe ajánljuk