​Rolls-Royce Spectre Erzsébet híd

Rolls-Royce Spectre

Teljesen elektromos Rolls-Royce? Igen, lehetséges, sőt már létezik is!

Elegáns, dinamikus, halk, tisztán elektromos, és ráadásként 4796 csillagot rejtenek az ajtajai. A Rolls-Royce Spectre a luxusmárka számára egy új korszak kezdetét jelenti, emellett új kategóriát is hoz létre, hiszen a prémiumszegmensben eddig nem találkozhattunk elektromos kupékkal.


Aki nyitott szemmel járt a napokban a budapesti utakon és szerencséje volt, észrevehette a Rolls-Royce Spectre aranysárga (chartreuse) vagy kék (wittering blue) változatát, hiszen a héten Magyarországon járt két autó, amelyet újságírók próbálhattak ki és örökíthettek meg az általuk választott helyszíneken. A Hamu és Gyémánt csapata is megkapta egy napra az autót – erről később mutatunk képeket, de addig is lássuk, mit érdemes tudni a Spectre-ről!

Rolls-Royce Spectre aranysárga (chartreuse)

Új időszámítás kezdődik

A Spectre a márka első teljesen elektromos modellje – persze csak, ha nem vesszük számításba a 2017-ben bemutatott valaha készített legkisebb, elektromos autójukat, amelyet az Anglia déli részén elhelyezkedő gyáruk közelében található St. Richard kórház egyik gyermekosztályának ajándékoztak: a kis páciensek utazhatnak vele a műtétjükre várva.

A luxusautózás történetének fontos mozzanata volt, amikor 2021-ben a Rolls-Royce bejelentette az első tisztán elektromos modell érkezését. Azóta hosszú utat tettek meg a fejlesztés és a gyártás terén. A tesztelési fázis során a mérnökök több mint 2,5 millió kilométert tettek meg az autóval, 50 000 órát töltve a vezetőülésben, elemezve és finomhangolva a legapróbb részleteket. A tesztek 2023 júniusában értek véget, az első ügyfelek pedig 2023 negyedik negyedévében kaphatták meg autóikat.

Egyelőre úgy tűnik, jól indult az értékesítés, hiszen aki most rendel Spectre-t, 2026-ban juthat hozzá legkorábban az autóhoz. A márka 2030-tól már kizárólag elektromos Rolls-Royce-ok készítését tervezi, ezért is különösen fontos számukra az első, úttörő modell fogadtatása.

Aerodinamikus és csillogó

A Rolls-Royce Spectre új kategóriát hozott létre az autóiparban: az Ultra-Luxury Electric Super Coupé műfaj első (és egyelőre egyetlen) darabja az eleganciát és az innovációt ötvözi. Az autó közel 3 tonnás és 600 lóerős, hatótávja egy feltöltéssel akár 530 kilométer is lehet.

A Spectre a Rolls-Royce történetének leginkább aerodinamikus autója – amelyhez akármennyire is hihetetlen, de hozzájárul az autó elején található ikonikus kis szobor, a Spirit of Ecstasy nőalakjának megújítása és szélben történt tesztelése is (ami összesen 830 órát vett igénybe).

A látványos külső megjelenés után a belső tér is tartalmaz meglepetéseket. A kétajtós modell ajtajai 4796 finoman kivilágított „csillagot” rejtenek, az éjszakai égboltot idézve. Az ajtók úgynevezett Canadel belső burkolattal is kérhetőek: a vágás nélküli, egyetlen falapból készült elemeket pontosan 55 fokos szögben helyezik el az ajtókon, amelynek köszönhetően az autóban ülők számára az autón belül is a mozgás érzetét keltik.

A figyelmetekbe ajánljuk