telekocsi
Youtube/Vay_io

Lassan távvezérelt fuvart is kérhetünk magunknak

Tökéletes megoldás azoknak, akik szoronganak azon, hogy beszélgetniük kell a kocsiban.

Az önvezető autók elterjedése jócskán több időbe telik, mint azt sok szakértő jósolta. Ugyan a területen már számtalan előrelépés történt – elég csak az önvezető teherautókra gondolni, vagy a Tesla önvezető szoftverére –, de még mindig messze vagyunk az úgynevezett 5. szinttől, amely az autonóm közlekedés legmagasabb foka.

Azonban könnyen lehet, hogy a fejlesztések jövője nem feltétlenül csak ebbe az irányba rejlik: egy berlini startup ugyanis egy egészen kreatív és meghökkentő, ám mégis zseniális megoldással rukkolt elő.

A Vay elképzelése a klasszikus autós személyszállító szolgáltatást gondolta tovább, de ahelyett, hogy az autók teljes irányítását különböző szoftverek kezébe adnák; valódi sofőrök vezetnének. A vállalat úgynevezett „teledrivereket" képzel el a kormány mögött, akik fizikailag nincsenek az autóban, csupán távolról irányítják azt – akárcsak egy autós játékban.

A sofőrök monitorjai, amelyet vezetés közben néznek 360 fokos rálátást biztosít. A Vay ötlete hasonló módon működne, mint más szolgáltatás: egy alkalmazás segítségével hívhatunk magunknak egy autót, amelyet a monitor előtt ülő sofőrök gurítanak elénk, majd miután beszálltunk, átvesszük az irányítást, és elvezethetünk az úti célhoz.

Eközben a teledriverek már egy másik autóra rácsatlakozva viszik el a következő utasnak az autót.

Az ötlet jó, a megvalósulása nem biztos, hogy mostanában lesz.


A figyelmetekbe ajánljuk