Reichstag épülete Berlinben német zászlóval
Fotó: Shutterstock

Németországba költöznél? Ezekre a munkákra van most a legnagyobb kereslet

Németország a külföldi szakképzett munkavállalók megnyerése érdekében egyszerűsíti bevándorlási rendszerét.


A növekvő munkaerőhiány miatt az ország keresi azokat az embereket, akik szívesen jönnek Németországba, hogy behozzák a képességeiket, a szaktudásukat és a szenvedélyeiket

− mondta Robert Habeck gazdasági és éghajlatvédelmi miniszter.

Az új, pontalapú vízumrendszerre vonatkozó tervek megkönnyíthetik a szakképzett munkavállalók számára, hogy az országba költözzenek − tudatja az euronews.

​De mik azok az elsődleges szakmák, amiket szeretnének bevonzani?

Németország mind a tudományos, mind a szakmai képzettséget megcélozza.

A szakképzett munkaerővel foglalkozó csúcstalálkozón ebben a hónapban a német kormány hangsúlyozta, hogy az akadémiai és a szakképzés egyaránt fontos.

Habeck a kormány Make it in Germany YouTube-csatornáján közzétett beszédében kifejezetten a szakképzett kézműveseket, villamosmérnököket, informatikusokat, ápolókat, vendéglátósokat és vendéglátósokat szólított meg, és hozzátette:

A világ minden tájáról szívesen látunk embereket.

A kormány honlapján felsorolt, keresett szakmák között szerepelnek orvosok és tudósok is. Korábban a kohászati munkások és az építőiparban dolgozók hiányáról is beszámoltak.

Könnyebb lesz állampolgársághoz jutni

dolgoz\u00f3 n\u0151 Frankfurtban

Fotó: Shutterstock

Németország 2021 novemberében jelentette be, hogy a kettős állampolgárság engedélyezését tervezi a nem uniós polgárok számára. Korábban ez csak nagyon különleges körülmények között volt megengedett.

Emellett ígéretet tett a kérelmezési folyamat egyszerűsítésére, és utalt arra, hogy csökkenteni fogja azt az időtartamot, ameddig valakinek Németországban kell élnie az állampolgárság kérelmezése előtt. A lépés része Németország azon tervének, hogy modernizálja a bevándorlási törvényeket és lebontsa a bürokratikus akadályokat, hogy könnyebbé tegye a német munkaerőpiacra való bejutást.

A bürokrácia megszüntetése nem Németország egyetlen vonzereje. Habeck kiemeli az ország jó munkakörülményeit, magas fizetését, képzési lehetőségeit, magas életminőségét, megfizethető oktatását és demokratikus vezetését, mint olyan okokat, amelyek miatt érdemes megfontolni a költözést.

A bevándorló munkavállalók megtartására irányuló stratégia részeként az állampolgársági kérelmeket is szeretnék felgyorsítani.

Bár ezt a hírt még nem erősítették meg, egyes hírek szerint a szakképzett bevándorlók hamarosan mindössze 3 év alatt megkaphatják a német állampolgárságot, ha elvégzik az integrációs tanfolyamot, vagy tanúbizonyságot tesznek a B1 szintű nyelvtudásukról. Ez a jelenlegi 5 évhez, illetve a beilleszkedési tanfolyam nélküli 8 évhez képest viszonyítva sokkal kedvezőbb.

A szakmai képesítések elismerésének egyszerűsítésével, valamint a vízum- és állampolgársági eljárások könnyebbé tételével az ország azt reméli, hogy a külföldi munkaerő vonzása és megtartása erős lesz.


A figyelmetekbe ajánljuk