Egy 1200 éves luxusbirtokot tártak fel az izraeli sivatagban
Getty Images

Egy 1200 éves luxusbirtokot tártak fel az izraeli sivatagban

Az egykori tulajdonos elképesztő gazdagságban élhetett.

A héten régészek egy pazar birtok maradványait tárták fel az izraeli Negev-sivatagban. Az 1200 éves otthont Rahat városában tárták fel a régészek – számol be a felfedezésről a Robb Report az AP alapján.

Getty Images

A birtokon négy szárny található, köztük egy olyan rész, amelyben egy márványfolyosó található kőpadlóval és néhány freskókkal díszített fallal. Az ásatás az Izraeli Régiségügyi Hatósággal és a Beduin Fejlesztési és Telepítési Hatósággal együttműködésben zajlott. A szakértők úgy vélik, hogy az egykori kastély tulajdonosa valószínűleg kényelmes, szabadidős életet élhetett a helyszínen, és fényűző gazdagságban tengette a mindennapjait.

Getty Images

A régészek az ásatásuk során a tálalóedények díszítő üvegszilánkjai és az olajlámpák maradványai között földalatti kőboltozatokat is találtak, amelyekről úgy vélik, hogy kezdetleges hűtőszekrényekként szolgáltak a tárgyak hűvösebb hőmérsékleten való tárolására. Úgy tűnt, hogy bunkerek is voltak, hogy megvédjék a lakókat a hőségtől, vagy a biztonság kedvéért a föld alá költöztessék őket.

Getty Images

A birtok egyébként elég közel van egy ugyanebből az időszakból származó mecsethez is, amelyet izraeli régészek fedeztek fel még júniusban.

Érdekesség, hogy bárki megtekintheti az 1200 éves birtokot: a két szervezet megerősítette, hogy terveket készítettek a helyszín konzerválására és nyilvános kiállítássá alakítására.Már a héttől vezetett túrákat foglalhatnak a turisták helyszínen, és meglátogathatják a birtokot.


A figyelmetekbe ajánljuk