luxusingatlan
Shutterstock

Illusztráció

Milliárdos lista: ezek Magyarország legdrágább lakóingatlanjai

A legdrágább magyar lakóingatlant hatmilliárd forintért kínálják, de Galambos Lajos kastélya se marad le sokkal.


Sokmilliárdos magyar ingatlanok

16 millió euróért, azaz több mint 6 milliárd forintért kínálják a jelenlegi legdrágább lakóingatlant a magyar piacon. Az Andrássy út 96-ban, 1118 négyzetméteres telken található, 2000 négyzetméteres, 27 szobás palota remek állapotban van.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a VG-nek elmondta, ez az ingatlan az 1872-ben átadott egykori Tildy-palota. Több éve kínálják, ezalatt az ára 5,5-6,8 milliárd forint között változott. Az euróban meghatározott eladási árát az euró-forint árfolyam is mozgatja.

Ez is érdekelhet: Ezek a legdrágább megyeszékhelyek Magyarországon

A legdrágább magyarországi lakóingatlanok listájának második helyezettje Galambos Lajos (művésznevén Lagzi Lajcsi) mocsai kastélya, amit durván 4,9 milliárd forintért, azaz 13 millió euróért hirdet a művész. A Boldogasszony pusztai ősparkban található, 130 hektáros birtokon fekvő, 920 négyzetméter lakóterületű kastély 33 szobával keres új tulajdonost. Tartozik hozzá például két vendégház, egy művészlakás, egy medence, egy tízbeállásos garázs és egy 120 hektáros halastó.

Bár csak ezüstérmes a legdrágábbak mezőnyében, az ingatlan értékét jól szemlélteti, hogy a mostanában rekordszintet súroló, hónapok óta halmozódó ötöslottó főnyereménye sem lenne elegendő a teljes vételár kifizetésére

– jegyezte meg Balogh László.

A dobogóra felfért az acsai kastély is, ami 3,7 milliárd forintért válthat tulajdonost. A 6 hektáros telken fekvő, felújított, 3,3 ezer négyzetméteres, 15 szobás ingatlan vételára tartalmazza a 130 millió forintra becsült bútorzatot és a 82 millió forint értékű festménygyűjteményt, valamint a telken termálvíz is található.

A negyedik legértékesebb lakóingatlant Budapest II. kerületében, a Szépvölgyi úton hirdetik. A 3,9 hektáros telken fekvő 1100 négyzetméteres villaépület vételára 3,3 milliárd forint. Az amerikai stílusú luxusingatlan okostechnológiával felszerelt és a megújuló energiát is használ. A nyolcszobás budai luxusvillához hat autóra méretezett garázs, lift, medence és wellnessrészleg tartozik.

Az ötödik helyen pedig egy 3 milliárd forintba kerülő műemlékjellegű villaépület áll a Budai Vár alatt az I. kerülteben. A 788 négyzetméteres, 14 szobás, a felújított ingatlan 1812-ben épült, és hat autó parkolására alkalmas garázsa van.

Pörög a magyar luxusingatlan-piac

A Haszon cikkéből egyébként az derül ki, hogy nem csökken a kereslet a folyamatban lévő luxusingatlan-projektekre Magyarországon. Annak ellenére sem, hogy a négyzetméterenkénti kínálati átlagárak elszálltak. Az árcsökkenés kizárt, hiszen a közeljövőben nem indulnak új projektek.

A luxus-lakóingatlanok piacát sem a Coviddal terhelt elmúlt pár év, sem a háború kitörése utáni időszakban történtek nem érintették hátrányosan, az infláció pedig egyenesen kedvezett a szektornak, a befektetők ingatlanba menekítik a pénzüket. (…) A kétmillió forintos négyzetméterárat 2018 tavaszán az egykori SZOT-szálló helyén épült Elysium társasházra merték kitenni, amely nem sokkal később elsőként lépte át kínálati áraival a 3 milliós határt is

– mondta Kacsmarik Ágnes, a Fine & Country Hungary értékesítési vezetője az év elején.

Amíg 1,5-2 milliós négyzetméterárak voltak jellemzők a luxuskategóriában négy éve, manapság 2,5 millió felett jár az átlag. Azonban a 4 millió forintos árat is megfizetik a vevők egy-egy teljes panorámás prémium lokációjú penthouse-ért.

A figyelmetekbe ajánljuk