Kiderült, mennyit lehet keresni egy mesterdiplomával
Fotó: Getty Images

Diplomások a diplomaosztójukon

Kiderült: ennyit kap egy pályakezdő a mesterdiplomával

Egy mesterdiploma szinte biztos belépőt jelent a munkaerőpiacra, azonban hatalmas különbség lehet a fizetések tekintetében a diplomások között. Most eláruljuk, hogy milyen fizetésre számíthatnak a legnépszerűbb mesterdiplomák tulajdonosai!


A Haszon számol be róla, hogy idén 121 ezren jelentkeztek valamilyen felsőoktatási intézménybe: a jelentkezők 67 százaléka alap-, míg 20 százalékuk mesterképzésre készül szeptembertől. Az utóbbiból a legtöbben többek közt pszichológiát, marketinget, informatikát és nemzetközi tanulmányokat hallgatnának a következő szemesztertől.

A portál gyűjtése alapján a legjobban a programtervező informatikusok járnak, akik akár közel 890 ezer forintot is megkereshetnek havonta egy mesterdiplomával.

De a pénzügyi mesterdiplomával rendelkezőknek sem kell aggódniuk, ők átlagosan akár havi 720 ezer forintot is hazavihetnek, míg a vezetés és szervezés területén szerzett diplomával a havi bár elérheti akár a 600 ezer forintot is.

Ez is érdekelhet! Balatoni nyár: milyen árakra számíthatunk idén a strandokon?

Diplomaoszt\u00f3

Diplomát adnak át egy diplomaosztón

Fotó: Getty Images

Szintén félmillió forinti fizetésre számíthatnak azok, akik pszichológiából, marketingből, építészetből vagy a nemzetközi kapcsolatok területéről szereznek maguknak oklevelet. Mesterdiplomával a zsebükben a tanárok járnak a legkevésbé jól: nekik átlagosan havi 400 ezer forintos fizetéssel érdemes számolniuk.

A portál emlékeztet, hogy ezek a számok 2023-ra voltak érvényesek, az idei évben pedig több területen is jelentős bérnövekedések voltak tapasztalhatók, így könnyen lehet, hogy még ezeknél is nagyobb havi fizetések üthetik a diplomások markát.

Ez is olvasd el! Értékesebb, mint az arany: milliókért kelt el a világ legdrágább madártolla

A Haszon kiemeli, hogy idén márciusban immár 658 400 forint volt az átlag bruttókereset, ami közel 14 százalékos növekedést jelent az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest.

A KSH a rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkeresetet 598 400 forintra becsülte, ami szintén 14 százalékos különbséget jelent az egy évvel korábbi számokhoz képest. Ez azt jelenti, hogy

a nettó átlagkereset az idén már meghaladja a 400 ezer forintot, egészen pontosan 437 800 forint volt, ami a kedvezményeket figyelembe véve elérhette a 452 700 forintot is.

Sokak szerint azonban az átlagkereset nem mutat átfogó képet az ország egészéről, ezért érdemes inkább a mediánkeresetet figyelni. Bár az tény, hogy ebben az esetben az átlag már valamivel alacsonyabb, egészen pontosan 354 500 forint, de ez is közel 16 százalékos emelkedést jelent.

A figyelmetekbe ajánljuk