white AC condenser units

7 költséghatékony tipp, hogy elkerüld a feleslegesen nagy energiaszámlát

Az energiaárak növekedése és a fűtési, szellőztetési és légkondicionáló rendszerek (HVAC) a világ energiafogyasztásának akár 20%-át is kitevő energiafogyasztás miatt még a fűtési és hűtési rendszer kis változtatásai is hozzájárulhatnak az energiaköltségek csökkentéséhez.


Egyensúlyozd a termosztátoka! Győződj meg róla, hogy az ugyanabban a helyiségben lévő beltéri termosztátok vagy radiátorfejek azonos értékre vannak beállítva. Ha az egyik 5-re van beállítva, míg a másik 3-ra, akkor a teljesítmény és a költségek szempontjából nem lesz hatékony.

Lassan változtasd a hőmérsékletet! Ha fázol, csábító a termosztátot a legmagasabb fokozatra emelni, de ez csak az energiát emészti fel. Időbe telik, amíg a fűtési rendszer alkalmazkodik. Ha tehát egy csapásra teljesen feljebb tekered, lehet, hogy 30 perc múlva már kényelmesen érzed magad, de másnapra már túl meleg lesz, és kísértésbe esel, hogy kinyisd az ablakot, hogy enyhíts a fülledt helyiségen. Ennek elkerülése érdekében azt javasoljuk, hogy fokozatosan változtasd a hőmérsékletet, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb hőmérsékletet, aminek további előnye, hogy energiatakarékosabb lesz.

Óvatos ablaknyitással! Az ablaknyitás nemcsak a költségek, hanem a hőegyensúly szempontjából is kontraproduktív lehet. Amikor kinyitsz egy ablakot, hogy friss levegőt kapj, vagy hogy csökkentsd a helyiség hőmérsékletét, ezzel is túlhajtásba küldöd a rendszert. A radiátorokat általában az ablakok alatt helyezik el, és a radiátorfejben lévő érzékelő észreveszi a hőmérséklet csökkenését, és megpróbálja visszaállítani a beltéri hőmérsékletet az optimális beállításra. Semmi baj nincs egy kis friss levegővel, de az ember legyen tekintettel a hőveszteségre és annak a rendszerre gyakorolt hatásaira.

Szabadítsd fel a radiátorokat! Végezzen egy körutat a házadban, hogy azonosítsd azokat a radiátorokat, amelyeket olyan dolgok akadályoznak, mint például egy halom játék vagy néhány figyelmen kívül hagyott szennyes. Bár apróságnak tűnhetnek, az ilyen típusú akadályok döntő hatással vannak a hőleadásra. Még akkor is, ha különböző helyiségekben vannak, további, felesleges ellenállást jelentenek, és hozzájárulnak a kényelmetlenségéhez és energiahatékonyságának csökkenéséhez.

Cseréld ki a régi termosztátfejet! Ez a tipp talán nem teljesen ingyenes fejlesztés, de az biztos, hogy megéri a befektetést! Tudtad, hogy a régi termosztatikus radiátorfejek modernre cserélése akár 7%-os energiamegtakarítást is eredményezhet?

A védett ablakok megóvják a hőt. Gyakran hajlamosak vagyunk arra összpontosítani, hogy több hőt hozzunk létre, mint arra, hogy megtakarítsuk azt, ami már megvan. Az ablakok a legnagyobb hőveszteség forrása egy épületben, ha például egy kevésbé szigetelt ablak szélére egy feltekert törölközőt helyezünk, optimalizálhatjuk a hőtartást, és növelhetjük a komfortérzetet és a termelékenységet.

Soha ne becsüld alá az elme erejét, ha a komfortérzetéről van szó! A megfelelő hangulat beállításával egy gyertyával, egy kényelmes párnával a székeden vagy akár egy pihe-puha szőnyeggel a lábad alatt segíthetsz a testednek azt az illúziót kelteni, hogy melegebb van, mint amilyen valójában.

(Forrás: IMI Hydronic)


A figyelmetekbe ajánljuk