egy férfi tölti a DS 3 Crossback e-tense elektromos SUV-ot
Fotó: Getty Images/Nathan Laine/Bloomberg

5 ok, amiért érdemes elektromos terepjárót venni

A terepjárókat általában robusztusságuk és praktikusságuk miatt szeretjük. Egy elektromos SUV-nak azonban még több előnye lehet.


Az alacsony károsanyag-kibocsátású járműveket keresőket azonban elriaszthatja a SUV-ok (Sports Utility Vehicle, amit sportcélú haszonjárműnek, utcai terepjárónak, városi terepjárónak és szabadidő-autónak szokás fordítani) üzemanyag-fogyasztása. Ezért lehet egy elektromos SUV rendkívül értékes. Ráadásul nem csak az üzemanyag-hatékonyság az, amiben az elektromos terepjárók előnyben vannak. Feltárjuk az elektromos SUV-ok 5 legfontosabb előnyét.

1. Olcsóbb fenntartani

DS 3 Crossback E-Tense elektromos SUV

Fotó: Getty Images/Sjoerd van der Wal

Az elektromos SUV-ok kevesebb alkatrésszel rendelkeznek, mint a belsőégésű motorral hajtott járművek, ezért kevesebb karbantartást igényelnek. Ennek eredményeképpen fenntartásuk sokkal kevesebbe kerül, mint a benzin- vagy dízelmotoroké. Nem kell cserélni az olajat, a gyújtógyertyákat, a váltófolyadékot, az üzemanyagszűrőket vagy a meghajtószíjakat.

Egy elektromos SUV esetében megvan a regeneratív fékezés előnye is, amely jelentősen csökkenti a fékek kopását.

​2. Energiafogyasztás

A belsőégésű motorral hajtott SUV-ok jellemzően több üzemanyagot fogyasztanak a hasonló méretű autókhoz képest. A SUV-ok nagyobbak és nehezebbek, ezért a járműnek nagyobb a légellenállása és a tömege, ezáltal a motornak nagyobb teljesítményre van szüksége ennek ellensúlyozására. Egy 100%-ban elektromos SUV esetében azonban az üzemeltetési költségek jelentősen alacsonyabbak.

Ráadásul sok elektromos autó tulajdonos éjszaka is tölti fel járművét, kihasználva a kedvezményes villamosenergia-tarifát.

​3. A legújabb technológia

Az új fejlesztéseknek köszönhetően a mai elektromos autók gyakran a legújabb technológiával és számos kívánatos funkcióval vannak felszerelve.

  • Nagyobb hatótávolság

Az elmúlt években az akkumulátorok teljesítménye, és a továbbfejlesztett akkumulátorral együtt a töltés is javult.

  • Vezetéssegítés

A DS technológia képes fenntartani és szabályozni a sebességet, miközben biztonságos távolságot tart az elöl haladó autótól, de képes a jármű teljes megállítására majd újraindítására is.

  • A töltés és a légkondicionálás/fűtés távvezérlése

Indítsd el a töltést vagy állítsd be a töltési ütemtervet a telefonodról, és élvezd a legjobb energiaárak előnyeit.

​4. Biztonsági funkciók

A SUV-k tökéletes családi autók, nemcsak méretük miatt, hanem mert rengeteg biztonsági funkciót is tartalmaznak. Az elektromos SUV-okban a legújabb biztonsági technológiák találhatóak: kiterjesztett vészfékrendszer, a kiterjesztett sávtartó asszisztens, holttérfigyelő és elektromos zajkibocsátó.

​5. Több hely

egy DS 3 Crossback SUV belseje

Fotó: Getty Images/Qilai Shen/Bloomberg

A tágas belső térnek köszönhetően a családok bőséges lábteret élvezhetnek, és a magasabb felnőttek számára is ideális. Ráadásul az elektromos akkumulátor általában szépen el van rejtve a padlóban, így maximalizálva az utasok és a csomagtartó helyét.


Beyond Zero – Túl a zéró emisszión

Forrás: DS Automobiles


A figyelmetekbe ajánljuk