fáradt munkavállaló

Dolgozni munkaidőn kívül? Hamarosan törvény tilthatja

Az Ipsos piackutató cég több mint 1000 egyesült királyságbeli munkavállaló részvételével készített egy felmérést, hogy megtudják, hogyan vélekednek a „lecsatlakozás jogáról”.

A fentebb említett lecsatlakozás joga azt jelenti, hogy a munkavállalók a munkaidőn kívül negatív következmények nélkül figyelmen kívül hagyhatnak minden munkával kapcsolatos e-mailt, SMS-t, telefonhívást, és távol maradhatnak az elektronikus munkahelyi hálózatoktól – derül ki a kutatásról is beszámoló Haszon cikkéből.

Mindez már az Európai Parlamentben is felmerült: a világjárvány kezdete óta egyre többen dolgoznak digitális környezetben, egyre többen otthonról. Ők az elektronikus eszközeiken szinte állandóan elérhetőek, ami kedvezőtlenül hat a munka-magánélet egyensúlyára.

A nagyobb elvárások és a több munkaidő pedig mentális problémákhoz, például szorongáshoz, depresszióhoz, kiégéshez vezetnek.

A tervezet támogatói úgy vélik, mindenkinek joga van a lecsatlakozáshoz, ugyanis senkitől sem várható el, hogy munkaidőn túl is a munkájával foglalkozzon, történjen az bármilyen formában vagy kommunikációs csatornán keresztül – írja a lap.

Az Ipsos felméréséből kiderült: 10-ből hat egyesült királyságbeli munkavállaló támogatja, 34 százalékuk pedig erősen támogatja, hogy törvénybe iktassák a lecsatlakozás jogát. A válaszadók több mint fele elfogadhatatlannak tartja, hogy a munkaadója szabadidejében is keresse.

Az Ipsos kutatásából még ezek derültek ki:

  • a válaszadók kétharmada nyilatkozott úgy, hogy a munkaidején kívül is foglalkozik munkahelyi feladatok, problémák megoldásával
  • 40 százalékuk válaszol a megkeresésekre, míg 34 százalékuk proaktívan kommunikációt kezdeményez munkatársaival
  • csupán 30 százalékuk tudja teljesen elvágni magát munkahelyétől szabadidejében
  • azok a munkavállalók, akik éves fizetése meghaladja az 55 ezer fontot, nagyobb valószínűséggel nézegetik a kommunikációs csatornákat és válaszolnak a megkeresésekre munkaidejükön kívül
  • leginkább a fiatalok tartják elfogadhatónak, ha a főnökük munkaidőn kívül is keresi őket
  • a 16-34 éves válaszadók 56 százaléka úgy véli, vezetője joggal várja el, hogy szabadidejében is ellenőrizze e-mailjeit, telefonját stb..
  • a 35-75 évesek között ez az arány 34 százalék volt
  • a résztvevők 11 százaléka egyenes ellenzi a lecsatlakozás jogának törvénybe iktatását

Az viszont kifejezetten érdekes, hogy ha választaniuk kellene a rugalmas munkavégzés és a lecsatlakozás joga között, 68-32 % arányban inkább a rugalmasságot választanák a dolgozók.

Egyébként egyes országokban már létezik hasonló: Belgium nemrég egy olyan jogszabályt vezetett be, amely megtiltja civil szférában működő vállalatok vezetőit, hogy kapcsolatba lépjenek alkalmazottjaikkal munkaidőn kívül. Ez alól kivételt képeznek a vészhelyzetek és az egyéb „kivételes” esetek.


A figyelmetekbe ajánljuk