Egy Dínoszaurusz csontváz

Dühösek a paleontológusok: dísznek vásárolgatják a dínócsontokat a szupergazdagok

A paleontológusok rendkívül el vannak keseredve a gazdagok új gyűjtői szokásai miatt.


Ha egy oligarcha megvesz egy dinoszaurusz-csontvázat, és az egyik kúriája előcsarnokában helyezi el, akkor az gyakorlatilag elveszett a tudomány számára.

– mondta elkeseredetten Steve Brusatte amerikai paleontológus, aki az Edinburgh-i Egyetem munkatársa. A dinoszaurusz-csontok piacának közelmúltbeli fellendülése a műgyűjtők, a hírességek és mások által vezetett a paleontológusok körében ehhez a kirohanáshoz.

Ez a paleontológiai Pandora szelencéje a múlt hónapban nyílt ki, amikor egy 3 méter magas Gorgosaurus csontváz 6,1 millió dollárért (2,5 milliárd forint) kelt el egy árverésen. A tudomány emberei számára ezek az őskori maradványok elengedhetetlenek ahhoz, hogy tanulmányozhassák és megértsék a kort, amelyből származnak. Magánkezekbe kerülve a példányok nem többek, mint játékok, amelyeket a gazdagok gondoznak.

Thomas Carr, a wisconsini Carthage College paleontológusa a DailyMail.com-nak így nyilatkozott:

Az ilyen eladások olyanok, mintha egy könyv utolsó példányát dobnák a tűzbe – amikor a csontvázat egy magángyűjtő megvásárolta, a tudósok számára már nem létezik többé.

Cassandra Hatton, a Sotheby's vezető alelnöke másként vélekedik:

A világ nagy múzeumai mind magángyűjteményekből indultak, sőt maga a múzeum fogalma is a kora újkori kíváncsisági szekrények hagyományából született. Ezek a példányok évmilliók óta fennmaradtak, és még évmilliókig megmaradnak; bár van rá esély, hogy az eladást követően nem lesznek azonnal tanulmányozhatók, de a jövőben valamikor biztosan elérhetőek lesznek. A magángyűjtők és a kutatóintézetek olyan módon profitálhatnak egymásból, amely elengedhetetlen a fosszilis példányok hosszú távú megőrzéséhez, valamint a dinoszauruszokkal kapcsolatos tudatosság növeléséhez és a közönség oktatásához.

A dinoszauruszok és tetemük iránti megszállottság nem új keletű. Ami azt illeti, az emberek nem csak a dinoszauruszok csontvázaira vadásznak. Archívumunkban kutakodva felfedezték, hogy 2008-ban egy New York-i árverésen közel 1000 dollárért adtak el dinoszauruszürüléket. Ez 2022-ben körülbelül 1400 dollárt (567.000 forint) ér.

Forrás: Luxury Launches

A figyelmetekbe ajánljuk