Audemars Piquet-órák.

Több millió dolláros órák lefoglalásával válaszolnak az oroszok a svájci szankciókra

Úgy tűnik, hogy Oroszország a svájci szankciókat azzal ellensúlyozza, hogy az ország egyik legjobb óragyártóját veszi célba.


Az orosz titkosszolgálat több millió dollár értékű Audemars Piguet luxusórákat foglalt le Moszkvában, miután a svájci kormány gazdasági szankciókat vezetett be az ország ellen.

Az orosz FSZB különleges ügynökei egy helyi AP-butikban tartott razzia során foglalták le a luxus időmérőket – adta hírül a Bloomberg. A zsákmány értéke állítólag több millió dollárra rúg.

Orosz tisztviselők szerint az órákat vámszabálysértés miatt foglalták le, de a svájci külügyi tárca tisztviselői szerint a lépés „valószínűleg önkényes elnyomó intézkedés volt a szankciókra válaszul" – olvasható egy bizalmas feljegyzésben.

Az Ukrajna elleni orosz támadásra válaszul Svájc a hónap elején felrúgta az általa aláírt semlegességet, és csatlakozott az Egyesült Államokhoz, az Egyesült Királysághoz és Európához, és megtiltotta a luxuscikkek (köztük az órák) Oroszországba történő exportját.

A Bloomberg szerint a svájci külügyminisztérium nem kívánta kommentálni a moszkvai incidenst, mivel „biztosítani kell e vállalatok alkalmazottainak biztonságát".

Az Audemars Piguet szintén nem reagált azonnal a Robb Report megkeresésére, de úgy tűnik, hogy a független óragyártó már állást foglalt. A családi tulajdonban lévő, 1875 óta létező vállalkozás e hónap elején szüneteltette a kiskereskedelmi tevékenységet Oroszországban, és leállította az országba irányuló exportot.

Svájc a luxusórák Mekkája, többek között az Audemars Piguet, a Patek Philippe, a Rolex és a Jaeger-LeCoultre nagyágyúk otthona. A Svájci Óraipari Szövetség szerint Oroszország tavaly mintegy 280 millió dollár (92 milliárd forint)értékben importált svájci gyártású órákat. Továbbá 2021-ben a világ 17. legnagyobb piaca volt ezeknek az időmérőknek.

Forrás: Robb Report


A figyelmetekbe ajánljuk