világ legnagyobb gyémánt
Getty Images/Sotheby's

Kimondani is nehéz, mennyiért kelhet el a világ legnagyobb gyémántja

Egy újabb nap, egy újabb hatalmas és ritka gyémánt kerül árverésre.

A Sotheby's aukciós ház újabb gyémántot árverez el: a decemberi Magnificent Jewels nevű eladáson a világ legnagyobb hibátlan állapotú gyémántját, a 303,10 karátos, Golden Canary követ zsebelhet be valaki – aki elég mélyre nyúl a pénztárcájában.

A második legnagyobb gyémánt is kalapács alá került: Ezt a rózsaszín gyémántot várhatóan több mint 10 milliárd forintért fogják elárverezni.

A körte alakú drágakő, amely mélybarnás-sárga színárnyalatú, a világ egyik legnagyobb csiszolt gyémántja, és a Gemological Institute of America (GIA) által valaha minősített legnagyobb hibátlan gyémánt – írja a Robb Report.

Ritkasága (a sárga gyémánt a világ gyémántjainak mindössze 0,006 százalékát teszi ki), mérete és minősége miatt az ára várhatóan a 15 millió dollárt (nagyjából 6,3 milliárd forint) is meghaladja.

Getty Images/Sotheby's

A Golden Canary az egyik legkiválóbb gyémánt, amelyet valaha is felfedeztek, nemcsak puszta mérete és színintenzitása miatt, hanem lenyűgöző szépsége miatt is, amely biztosan lenyűgözi a gyűjtőket szerte a világon

– mondta Quig Bruning, a Sotheby's amerikai ékszerüzletágának vezetője egy sajtóközleményben.

A kő története az 1980-as évekre nyúlik vissza, amikor a Kongói Demokratikus Köztársaságban egy fiatal lány felfedezte a gyémántot egy törmelékkupacban, és odaadta nagybátyjának. A Sotheby's szerint a helyi bánya bányászai kidobták, mert nem tartották gyémántnak.

Végül lány odaadta a nagybátyjának, aki eladta a hatalmas, 890 karátos gyémántot helyi kereskedőknek.

A követ 1984-ben a Smithsonian Nemzeti Természettudományi Múzeumban mutatták be, a következő öt év során 15 csiszolt kőre csiszolták, amelyek közül a legnagyobb, 407,49 karátos. Évekkel később a GIA úgy döntött, hogy újracsiszolja a mostani követ, hogy javítsa színét és élénkségét.

Mielőtt a gyémánt kalapács alá kerül, a Sotheby's bemutatja számos helyen a világba, köztük Dubajban, Tajpejben, Genfben és Hongkongban.


A figyelmetekbe ajánljuk