Amerika nem számol be minden üvegházhatású gáz-kibocsátásról

Egy új tanulmány beszámol arról, hogy nem minden üvegházhatású gáz-kibocsátással kapcsolatos adatot jelentenek be.


Az amerikai városok jelentősen alábecsülik üvegházhatású gáz-kibocsátásukat ─ derült ki a Nature Communications nemrég megjelent új tanulmányából. A kutatók összehasonlították az Egyesült Államok 48 városának saját maga által közölt kibocsátási adatait a gyárakról, erőművekről és utakról szóló szövetségi adatokon alapuló, független becslésekkel. Megállapították, hogy a városok csaknem 20 százalékkal kevesebb kibocsátásról számolnak be.

Az olyan üvegházhatású gázok, mint a szén-dioxid, vagy a metángáz kibocsátásának csökkentése elengedhetetlen lépés az éghajlatváltozás kezelésében. Ám a kutatók szerint jelenleg nincs egységesített módja annak, ahogyan a városok mérhetnék a károsanyag-kibocsátásokat. Az ebből származó következetlen és pontatlan adatok pedig csak mélyítik a klímaválságot.

A városok emellett hozzájárulnak a fosszilis tüzelőanyagok összes szén-dioxid-kibocsátásának háromnegyedéhez. Mivel a városi népesség folyamatosan növekszik, az előrejelzések szerint a városi területek 2030-ig megháromszorozódnak. Ez nem olyan jó hír a kibocsátásokat tekintve, emiatt az üvegházhatású gázok sikeres csökkentésének érdekében szabványos módszerre van szükség a precízebb méréshez és jelentésekhez.

Joe Biden amerikai elnök kiállt az éghajlatváltozás elleni harc mellett, az egyik első hivatalban tett intézkedése ugyanis az volt, hogy csatlakozott a nemzetközi párizsi klímamegállapodáshoz, amely 2015-ben vállalta, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésével visszafogja a globális felmelegedést.

Indianapolis városa például 20 százalékkal kívánja csökkenteni a kibocsátást 2025-ig. Ám a tanulmány megállapította, hogy a város közel 27 százalékkal alábecsüli a kibocsátását, ezért felmerül a kérdés, hogy honnan fogjuk tudni, hogy valóban elérte-e célját Indianapolis 2025-ben.

(Forrás: Sciencealert)

A figyelmetekbe ajánljuk