A férfiak nagyobb eséllyel keresnek online-segítséget párkapcsolati problémáik megoldására

A férfiak nagyobb eséllyel keresnek online-segítséget párkapcsolati problémáik megoldására

Egy nemrégiben készült tanulmány meglepő különbségekre világított rá, hogy a férfiak és a nők miképp keresnek segítséget, abban az esetben, amikor párkapcsolati problémákkal küzdenek.


Az önsegítő könyvek valószínűleg nem fognak segíteni. Akár gazdag és sikeres akarsz lenni, akár szerethető és népszerű, vagy egyszerűen csak túl akarsz lépni a szívfájdalmon, egy sablonos, mindenre egyformán alkalmas könyv tényleg nem sok mindent fog adni abból, amire ténylegesen szükséged van. Az olyan bestsellerektől kezdve, mint A titok, A férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek, évente több mint 3000 önsegítő könyv jelenik meg, amelyek vagyonokat termelnek szerzőiknek. A probléma azonban az, hogy ezek 95%-át soha nem tesztelték, és a terapeuták 80%-a bibliográfiát rendel a pácienseihez.

De akkor mégis mihez vagy kihez fordulhatunk? Egy kutatócsoport legutóbb az online párkapcsolati tanácsadásra fókuszált. A tanulmány során olyan embereket vizsgáltak, akiknek párkapcsolati tanácsadásra volt szükségük – olyanokat, akik küzdelmes kapcsolatban élnek (például párterápiára szorulnak), – vagy akik szakítás utáni problémáktól szenvednek.

A kutatók legfőképp arra voltak kíváncsiak, hogy a digitális közösségek térnyerése és az online tanácsért való fordulás hogyan hat a párkapcsolati tanácsadásra. Íme három érdekes megállapítás!

A férfiak nagyobb valószínűséggel fordulnak segítségért online, mint a való életben

A való életben a nők nem csak nagyobb valószínűséggel látják a problémákat a kapcsolataikban, hanem nagyobb eséllyel kérnek segítséget. Ez azonban az online térben megfordul. Ráadásul azok a nők, akik az internethez fordultak, általában sokkal idősebbek voltak, mint a férfiak. A kutatás végére pedig kiderült, a fiatal férfiak nagyobb valószínűséggel kértek párkapcsolati tanácsot online.

A férfiakat inkább a szívfájdalom, a nőket a pénzügyek és a visszaélések aggasztják

A való világban a bizonyítékok azt mutatják, hogy a párkapcsolatok legnagyobb problémája általában a rossz kommunikációban rejtőzik. A kutatás eredményei pedig azt sugallták, hogy ez az online világban is egyaránt igaz.

Az interneten azonban a férfiak feltűnően gyakrabban beszélnek a szívfájdalomról és a partnerük személyes tulajdonságairól, míg a nők a pénzügyekkel, a bántalmazással és a házimunkával kapcsolatban kérnek tanácsot.

A férfiak a „mi"-re, a nők az „én"-re összpontosítanak

A netes párkapcsolati fórumokon a férfiak és a nők által használt szavakban a nők sokkal inkább használtak én-központú nyelvezetet, és sokkal inkább általános negatív érzelmekre, dühre és szorongásra összpontosító szavakat.

Ezzel szemben a férfiak többször beszéltek többesszámban, inkább a pozitívumokra összpontosítottak, és kevesebb negatív érzelmekkel kapcsolatos kifejezéseket használtak.


A figyelmetekbe ajánljuk