Jövő szerdán veszi kezdetét a 18. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, amelynek ízelítőjét már e-hét szombatin este 6 órától követhetik a nézők online.


A fesztivál idei remekeit, valamint az Anilogue Warm-Up ízelítőn bemutatott, a tavalyi év nyertes rövidfilmjeiből készült válogatást a Toldi Távmozin keresztül érhetik el az érdeklődők.

A legjobb film díjáért 24, a legjobb gyerekfilm elismeréséért 15 alkotás száll versenybe. A fesztivál a négyéves gyerekek számára készült kisfilmek versenyblokkjával nyitja az első napot délelőtt 10 órakor, ám a rendezvény hivatalosan csak az Anca Damian Marona csodálatos kalandjai című film esti vetítésével veszi kezdetét. A Bucheon Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon a legjobb animáció díjával elismert és Európai Filmdíjra jelölt francia, román, belga koprodukcióban készült alkotás főhőse egy mindig optimista, eltűnt gazdájához fanatikusan hű kóbor kutya. Az animáció színes, lehengerlő képi világát a kortárs belga képregényművészet egyik legizgalmasabb alakja, Brecht Evens teremtette meg.

A Távmozi a képre kattintva érhető el.

November 26-án 10 órakor a nyolcéves gyerekek számára készült kisfilmek versenyblokkja lesz látható, este fél 8-tól pedig a rövidfilmes versenyprogram első blokkját vetítik.

November 27-én 10 órától Ilze Burkovska Jacobsen munkáját, az Annecyban és Bucheonban egyaránt díjazott A kedvenc háborúm című norvég-lett alkotást tűzik műsorra. Az 1970 és '90 között a Szovjetunióban felnőtt rendező személyes történetén keresztül mutatja be a hatalomnak a lakosság elnyomására irányuló ideológiai háborúját. Aznap este fél 8-tól, majd másnap délelőtt 10 órától két rövidfilmes versenyblokk lesz műsoron. A fesztivál zárófilmjét, Vatanabe Ajumu A tenger gyermekei című alkotását november 28-án este fél 8-tól lehet majd megnézni. Az Igarasi Daiszuke eredeti mangáján alapuló új japán animé izgalmasan ötvözi a hagyományos, kézzel készített rajzokat a legmodernebb CGI technikával. A film főszereplője a 14 éves Ruka, aki megmagyarázhatatlan vonzódást érez az oceanárium és a két titokzatos fiú, Umi és Sora iránt, akikkel ott ismerkedett meg.

Az Anilogue utolsó napján, november 29-én vasárnap délután 5 órakor már az idei fesztivál „best of" válogatását, este fél 8-tól pedig portugál rövidfilmeket láthatnak a nézők. A vetítés után Zoomon keresztül beszélgetést is tartanak a rendezőkkel.

A figyelmetekbe ajánljuk