Egy kutya néz a kamerába.

A legtöbb kutya átlagosan csak körülbelül tíz-tizennégy évig él, emiatt fontos odafigyelnünk kedvencünk egészségére, hogy ez idő alatt boldog és gondtalan legyen. Az alábbi cikkben az elismert állatkutató, Jacqueline Boyd módszereit mutatjuk be, amellyel segíthetünk kutyáinknak a hosszabb és egészségesebb élet megtartásában.


1. Vigyázz a testsúlyára

Az egyik tényező, amely számos faj esetében többször is összefüggésbe hozható a hosszú élettartammal , az az egészséges testsúly fenntartása. Ez azt jelenti, hogy a kutyáknak nem szabad túlsúlyt cipelniük és gondosan kell kezelni a kalóriabevitelüket.

Az optimális, egészséges testsúly hosszú távon nem csak a kutyád számára lesz kedvezőbb, de segíthet bizonyos egészségügyi problémák, például az osteoarthritis elkerülésében is. Figyelmesen ellenőrizd testsúlyát rendszeres mérlegeléssel vagy testállapot-pontozással. A két módszer együttes alkalmazása lehetővé teszi, hogy felismerd a súlyváltozásokat és szükség esetén módosítsd a táplálkozását.

Használd a takarmányozási irányelveket kiindulási pontként, amelyek megmondják mennyit kell etetned a kutyádat, de előfordulhat, hogy az egészséges testsúly fenntartása érdekében változtatnod kell a táplálék típusán vagy mennyiségén.

2. Sok séta

A testmozgásnak számos élettani és pszichológiai előnye van, mind a kutyák, mind a gazdik számára egyaránt. A fizikai aktivitás segíthet a kutya testsúlyának szabályozásában, mivel a rendszeres mozgás pedig más, genetikailag hasonló fajoknál öregedésgátló hatással is összefüggésbe hozható.

Bár a testmozgás önmagában nem fogja megnövelni kutyád élettartamát, segíthet megvédeni mindkettőtöket a felesleges testsúly hordozásától.

Egy f\u00e9rfi k\u00e9k p\u00f3l\u00f3ban \u00e9s k\u00e9k farmerben egy feh\u00e9r kuty\u00e1val s\u00e9t\u00e1l az \u00faton

Delphine Beausoleil/Unsplash

3. Taníts neki új trükköket

Az öregedés nem csak fizikai szempontból értelmezhető. A kutya elméjének aktívan tartása is hasznos. A közkeletű mondással ellentétben az öreg kutyákat is meg lehet tanítani új trükkökre, ennek eredményeképpen talán az agyuk és a testük is fiatalabb lesz.

Abban az esetben is, ha a fizikai aktivitás korlátozott lehet, fedezz fel alternatív, alacsony terhelésű elfoglaltságokat, például szaglás fejlesztő játékokat. A kutyák számára az orruk használata eredendően szórakoztató dolog, így a szaglással történő tárgykeresésre való kiképzés mentálisan és fizikailag is megmozgatja őket.

Emellett például a hidroterápia - az úszás egy fajtája – is jó választás lehet - különösen olyan kutyák számára, akik olyan állapotban vannak, amely befolyásolja a normális testmozgás lehetőségét.

4. Kötődés

Sok állathoz hasonlóan a kutyák is egyértelmű kötődést alakítanak ki a gazdáikkal. Az ember-kutya kötelék társaságot biztosít és gyakran a kutyabarátok családtagként jellemzik őket.

A stabil gondozó-kutya kötelék segíthet fenntartani a boldog és kölcsönösen előnyös partnerséget közted és a kedvenced között. Segíthet abban is, hogy felismerd a kutya viselkedésében vagy mozgásában bekövetkező finom változásokat, amelyek potenciális aggodalmakat jelezhetnek.

Egy kutya liheg.

Marliese Streefland/Unsplash

5. Ne hagyjátok ki az állatorvosi látogatásokat

A modern állatorvoslás jelentős fejlődést ért el a kutyák egészségügyi problémáinak megelőzése és kezelése terén. A sikeres vakcina és parazitakezelési programok hatékonyan csökkentették a betegségek előfordulását kutyák és emberek esetében egyaránt, beleértve a toxokariózist, ami a kutyaürülékből terjedhet át az emberre és a veszettséget okozhat, amely kutyáról kutyára vagy kutyáról emberre terjedhet.

Az állatorvossal való jó kapcsolat lehetővé teszi a kezelések testre szabását és a kutya igényeinek megbeszélését is. A rendszeres egészségügyi ellenőrzések hasznosak lehetnek abban is, hogy a lehetséges problémákat - például a fogászati problémákat vagy az ízületi gyulladást -, amelyek fájdalmat okozhatnak és negatívan befolyásolhatják a kutya közérzetét, még kezelhető stádiumban felismerd.

Végső soron a kutyáink genetikájának és a környezetüknek a kombinációja befolyásolja az élettartamuk hosszúságát. Tehát bár a genetikájukon nem tudunk változtatni, sok mindent tehetünk az egészségük javítása érdekében, ami segíthet nekik abban, hogy hosszabb, egészségesebb életet éljenek.

Forrás: Science Alert
A figyelmetekbe ajánljuk