A világ legnagyobb szélturbináját építik fel Kínában: 80 emelet magas lesz

Nagy előrelépés várható a szélturbina technológia világában, miután Kínában nemsokára megépítik a valaha volt legnagyobb szerkezetet.


A GE 2018-ban mutatta be a Haliade-X turbinát, amely azóta a világ legnagyobb és legerősebb tengeri szélturbinája. A 853 láb magas és 722 láb átmérőjű rotorral a lapátjainak egyetlen forgása két napig képes ellátni energiával egy házat. Tavaly a Hollandiában található Haliade-X prototípus új világrekordot állított fel azzal, hogy egy nap alatt 312 megawattóra folyamatos áramot termelt - írja a SingularityHub.

A rekordot felállító turbinát azonban hamarosan egy új, még nagyobb és erősebb jövevény fogja letaszítani a trónról. A kínai MingYang Smart Energy Group ezen a héten jelentette be a MySE 16.0-242 nevű, 16 megawattos turbina fejlesztését, amely állítólag 20 000 háztartást képes ellátni energiával. A 866 láb magas turbina csak néhány méterrel marad el a Haliade-X magasságától, de a 794 láb átmérőjű rotorja az igazi megkülönböztető jegy. Minden egyes lapát 387 láb hosszú, és forgásuk hat focipályánál nagyobb területet fog bejárni.

Konkretizáljuk kicsit ezeket a számokat:

egy amerikai futballpálya 360 láb hosszú, tehát képzeljünk el egy még hosszabb lapátot egy olyan rotorral, amely magasabb, mint a Golden Gate híd. Ezt nehéz felfogni, különösen, ha belegondolunk abba, hogy ezeket a gigantikus darabokat az óceán közepén fogják egy egységgé összeszerelni. A vállalat szerint a turbinát le lehet horgonyozni az óceán fenekére vagy egy úszó alapra lehet telepíteni.

Shaun Dakin, Unsplash

Egy ilyen méretű, mozgó alkatrészeket tartalmazó, ember alkotta szerkezetnek az óceánba helyezése bizonyára komoly hatással van a környező vízi élővilágra. Ezen a területen azonban még nem sok kutatás történt és mivel a tengeri szélenergia egyre népszerűbb energiaforrássá válik, a tudósoknak fontos megbizonyosodni arról, hogy nem tesznek e tönkre egész ökoszisztémákat azzal, hogy turbinákat telepítenek a közepükre.

Ebből a célból az Egyesült Királyság Természeti Környezetvédelmi Kutatási Tanácsa a héten elindított egy tanulmányt ECOWind néven. Az Anglia, Wales és Észak-Írország tengerfenékét kezelő The Crown Estate vállalattal partnerségben a projekt négy évre tervezett, a tengeri szélerőművek tengeri ökoszisztémákra gyakorolt hatásáról gyűjt és elemez adatokat.

Kína szeretné majd figyelembe venni az eredményeket; három éve az ázsiai ország a világelső az új tengeri szélerőművek telepítésében és tavaly a világ tengeri szélenergia-kapacitásának több mint felét kínai cégek telepítették. A megújuló energiaforrások iránti kereslet növekedésével a tengeri szélerőműveket tovább fogják növelni, mind a telepített turbinák számát, mind a turbinák energiatermelő kapacitását tekintve. A MingYang új turbinája állítólag képes lesz ellenállni egy tájfun erejű szélnek is.

A MySE 16.0-242 prototípusa 2022-ben készül el, a turbina kereskedelmi gyártása pedig a tervek szerint 2024 elején kezdődik.

A figyelmetekbe ajánljuk