Öt dolog, ami azt jelzi, hogy aggódnod kell az online térben

Öt dolog, ami azt jelzi, hogy aggódnod kell az online térben

Bár senkit sem lehet elégszer figyelmeztetni az online világ veszélyeiről, és sokan nagyon bizalmatlanok, még mindig számtalanszor megtörténnek olyan esetek, amikor hackerek áldozatává válnak a felhasználók. De mik lehetnek vészjósló jelek? Az ESET kiberbiztonsági szakértői összegyűjtötték, hogyan ismerhetjük fel az identitáslopás jeleit.


Elérhetetlen fiókok

Ha a kibertámadóknak sikerül megszerezniük bejelentkezési adatainkat, az első dolguk minden bizonnyal a jelszóváltoztatás lesz, hogy kizárjanak minket a saját fiókjainkból. Abban az esetben, ha mobilszolgáltatónknál próbálkoznak, és sikerül megoldaniuk, hogy telefonszámunkat egy másik eszközre irányítsák át, SIM- cserés támadást is végrehajthatnak. Ennek egyértelmű jele, ha váratlanul elnémul a mobilunk, lekapcsolódva a mobilhálózatról.

Hamis adóvisszatérítési értesítések

Egy másik gyakori módszer a hackerek körében, hogy adóvisszatérítésre hivatkozva próbálják megszerezni az áldozatok személyes adatait, ami napjainkban is rendkívül népszerű módszer. Hazánkban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is figyelmeztetést adott ki hasonló támadásokkal kapcsolatban 2021 novemberében. A svindlerek ilyenkor sms-ben, e-mailben, sőt telefonon is megkereshetnek bárkit, hogy megszerezzék a bankkártyaadataikat. A NAV-nak azonban kizárólag bankszámlaszámra vagy postacímre van szüksége a visszatérítések kiutalásához.

Hamis orvosi számlák

Nagy eséllyel személyazonosság-tolvajok áldozatává váltunk abban az esetben is, ha olyan orvosi ellátásról kapunk számlát, amit sosem vettünk igénybe. Az ilyen jellegű támadások különösen népszerűek azokban az országokban, amelyekben magánegészségügyi szolgáltatások népszerűek.

Adósságbehajtók megkeresései

Amennyiben személyes adataink kerülnek illetéktelen kezekbe, és különböző visszaélések áldozatai lettünk, sajnos rövid időn belül számíthatunk arra, hogy adósságbehajtók bukkanak fel kiegyenlítetlen számlákkal. Ez pedig már a rendőrség hatásköre, ekkor amint tudjuk vegyük fel velük a kapcsolatot.

Indokolatlan levonások a bankszámlánkról

Az egyenlegünk történő legkisebb mértékű változás az egyik legegyértelműbb jel, ugyanis a csalók gyakran kisebb összegű próbavásárlásokkal ellenőrzik az ellopott kártyák érvényességét.

(Haszon)

A figyelmetekbe ajánljuk