omicron illusztráció covid vírus

Tovább gyűrűzik az Omicron-variáns: Japán és Dél-Korea mellett egyre több ország zárja le a határait

Japán és Dél-Korea megszigorította a határellenőrzést a világ összes külföldi látogatója számára, miután a november 27-én korlátozások léptek életbe – a Dél-Afrikából és nyolc másik országból érkezőkre, akiknek tíz napot kell karanténban tölteniük a kormány által kijelölt létesítményekben – az Omicron-variáns miatt.


Több országban, köztük Ausztráliában, az Egyesült Államokban, a legtöbb uniós országban, és most már Japánban és Dél-Koreában is visszaállították a beutazási korlátozásokat, miután több országban felfedezték a koronavírus új Omicron-változatát.

Dél-afrikai kutatók néhány napja fedezték fel az új variánst, amelyről egyelőre még keveset tudni. Többek között azt figyelik jelenleg a szakemberek, hogy fertőzőbb-e, nagyobb valószínűséggel okoz-e súlyos betegséget, vagy jobban képes-e dacolni a vakcinás védelemmel.

Számos kormány azonban próbált mielőbb reagálni a hírekre, illetve aggodalmuknak is hangot adni minden olyan felmerűlő problémára, ami meghosszabbíthatja a járvány időtartamát, amely milliók halálát okozta eddig.

Izrael úgy döntött, hogy megtiltja a külföldiek beutazását, Marokkó pedig azt mondta, hogy hétfőtől kezdődően két hétre felfüggeszti az összes bejövő repülőjáratot. Ez az egyik legdrasztikusabb intézkedés az utazási korlátozások növekvő sorában, amelyeket a világ országai vezetnek be, miközben a vírus terjedésének lassítására törekednek.

A tudósok több helyen, többek között Hongkongban, Európában és Észak-Amerikában is megerősítették a jelenlétét. Vasárnap Hollandia 13 Omicron-esetet jelentett, míg Kanada és Ausztrália egyenként kettőt fedezett fel. Magyarországon egyelőre még nincs azonosított omicronos-beteg.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a határok nyitva tartása mellett érvelt, megjegyezve, hogy az eltérést már több országban is megállapították, és hogy a határok lezárása nem számít sokat.

(traveldailymedia)


A figyelmetekbe ajánljuk