pilóta a pilótafülkében
130 pilóta kényszerült 21 napos karanténra Hongkongban a koronavírus elleni védekezés érdekében. A szakértők attól tartanak, hogy a légiközlekedési csomópont „Covid Zéró" politikája tovább súlyosbíthatja a pandémia okozta globális ellátási válságot.

Carrie Lam, a kínai különleges közigazgatási terület kormányzója jelentette be a példátlan karanténkötelezettséget, miután kiderült, hogy három pilóta is kicselezte a szigorú Covid-protokollokat, és fertőzötten tért vissza Hongkongba. Minderre akkor derült fény, amikor leszállás után letesztelték őket.

Kína – és így Hongkong is – az úgynevezett Covid Zéró politikát alkalmazza, ami azt jelenti, hogy ha egy kritikus fontosságú területen akár csak egyetlen embernél is kimutatják a vírust, az egész környéket vesztegzár alá helyezik, és mindenkit karanténba zárnak, aki érintkezhetett a fertőzöttel. A pilóták esetében pedig pontosan ez történt.

Aki a személyzet közül kapcsolatba került a pilótákkal, például ugyanabban a frankfurti hotelben szálltak meg, a hongkongi vezetés által fenntartott karanténlétesítménybe rendelték, írja a Haszon.

A légiutaskísérők és a kiszolgáló személyzet tagjai mellett 130 pilóta is karanténba került.

A bejelentés azért sem túl jó, mert Hongkong a világkereskedelem egyik legfontosabb központja. Ráadásul az élelmiszerszükségletének 90 százalékát importálja. Ha még egy hasonló eset történne, akkor lényegében nem lesz pilóta, aki vezesse a tehergépeket.

Mindezt a kormányzó is elismerte: Lam szerint a szigorú intézkedésük komoly hatással lesz Hongkong, sőt, a világ ellátási láncaira is.

A döntés meglehetősen szélsőségesnek tűnik. A pilóták kellemetlenségei mellett valószínűleg további költségeket eredményez a légitársaság számára pont egy olyan időszakban, amikor meglehetősen nehéz helyzetben van, ezáltal gyengítve Hongkong pozícióját, mint légiközlekedési csomópont.

– mondta Shukor Yusof, az Endau Analytics légiközlekedési tanácsadó cég alapítója.

A szakember itt a Cathay Pacific Limited légitársaságra gondolhatott, amely hatalmas károkat szenvedett a járvány és a kormányellenes tüntetések miatt. Tavaly több mint hatezer munkavállalót bocsátottak el, és csak az idei első félévben átszámítva már több mint 30 milliárd forintos veszteségről számoltak be.

A figyelmetekbe ajánljuk