Megérkezett a jövő – paradicsomból készülő műanyag
Egyre népszerűbb eljárás az, hogy a nehezen lebomló műanyagokat környezetbarátabb anyagokkal helyettesítsék a világ országaiban. Spanyol tudósok pedig közelebb jutottak a megoldáshoz.


A malagai La Mayora Szubtrópusi és Mediterrán Kertészeti Intézetben készült bioműanyag hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a kereskedelemben használatos műanyag csomagolóanyagok, azzal az óriási különbséggel, hogy ez a tengerben egy hónapon belül lebomlik, szemben a kőolaj-származékokból készülő műanyagokkal. Ez utóbbiak lebomlásához ugyanis legalább 450 év kell.

A kutatók szerint a paradicsom felhasználásával készült bioműanyagot akár víztaszítóvá, fluoreszkálóvá, gyöngyházfényűvé, különböző színűvé és árnyalatúvá lehet alakítani. A fólia emellett „okos csomagolás" készítésére is használható: ha ételt csomagoltak bele és elveszíti eredeti színét, az azt jelzi, hogy nedvességet szívott magába, ezért romlott a szerkezete és antioxidáns tulajdonsága.

Emellett bevonható vele konzervdobozok belseje is, hiszen segíti a fémet, hogy ne rozsdásodjon, valamit ne érintkezzen az élelmiszerrel. Ez az anyag pedig nem lép kémiai reakcióba a konzervben tárolt élelmiszerrel.

Azonban a kutatók szerint ezt az új műanyagot még sokáig nem fogja használni az ipar, mert ahhoz más gépek kellenének, ez a váltás pedig gazdaságilag túlságosan költséges lenne.

(magyarmezőgazdaság.hu)

A figyelmetekbe ajánljuk