1989-ben, a Vissza a jövőbe trilógia második részének készítői sem sejthették, hogy a filmben alig pár másodpercig megjelenő futurisztikus cipőjük ténylegesen ekkora hatással lesz a jövőre.


A jövőbe (2015) utazó Marty McFly ekkor vette fel a Nike önbefűzős tornacipőjét, és a jelenet után a cipő- és mozirajongók évtizedekig könyörögtek a vállalatnak, hogy készítse el, majd dobja piacra a filmben megjelenő lábbelit. A Nike azonban kitartóan nem csinálta meg.

Egészen 2011-ig kellett várni arra, hogy a cég meghallja a rajongók hangját:

ekkor készítették el az első, 1500 darabos szériát a főszereplő Michael J. Fox Parkinson-kórt kutató alapítványával közösen. A limitált cipőkhöz az eBay-en lehetett hozzájutni, és a bevétel teljes egésze az alapítvány számlájára került.

Ugyan az eladásból 10 nap alatt 10 millió dollárt gyűjtöttek össze (a Google több millióval rásegített a kampányra), a gyűjtők nem lehettek teljesen elégedettek, hiszen a cipő nem rendelkezett a legfontosabb tulajdonsággal, az önbekötő cipőfűzőjével.

Ezután 2016-ban már tényleg kiadtak egy klasszikus, önbekötős Nike Air Mag-et, amelyet nem más húzott fel először, mint Michael J. Fox.

A cipőkből mindössze 89 darab készült, és nem lehetett megvásárolni őket:

egy tízezer dollár összegű tombolával lehetett benevezni a sorsolásra, amelyekből egy ember bármennyit vehetett. Ennek köszönhetően 6,75 millió dollárt gyűjtöttek össze, ismét az alapítványnak.

Később, 2019-ben még egy újabb áttervezett változatot Adapt BB Mag néven is piacra dobott a Nike.

Mivel óriási összegű, limitált kiadásokról van szó, a Nike kiemelte, hogy a sportcipőket nem ajánlatos hordani a mindennapokban, hiszen relikviákról van szó – ennek köszönhetően az áruk az idő előrehaladtával csak magasabb lesz.

Sotheby's

Jó példa erre a legelső sorozatból származó egyik darab, amelyet egy amerikai gyűjtő árverez el a Sotheby's aukciósház segítségével. A szakértők szerint a szeptember 23-án lezáruló online aukción a cipő 30-50 ezer dollár között kel majd el, azaz nagyjából 9 és 15 millió forint között. Az sem elképzelhetetlen, hogy ennél jóval magasabb lesz a vételár, hiszen Michael J. Fox aláírása biztosan csalogató lehet a fanatikusoknak.

(Robb Report)

A figyelmetekbe ajánljuk