Egy cég létrehozott egy technológiát, amihez a celebeknek nem is kell majd a jövőben valóban felolvasniuk a könyveket egy hangoskönyvhöz, simán csak licenszeli a hangját és átfuttatják rajta a könyv szövegét például.


A deepfake videó után megérkezett a deepfake audio. Előbbivel ugye emberek arcát montírozhattuk rá videókon más emberek testére mesterséges intelligencia révén. A Veritone nevű cég ugyanis létrehozott egy Marvel.ai nevű szolgáltatást, amivel könnyedén reprodukálni tudjuk a saját hangunkat.

Az ötlet mögötte az, hogy hírességek a jövőben akár több bevételre is szert tudnak tenni, ha nem kell mindenhol ott lenniük. Szimplán csak feltöltenek pár hangmintát magukról, az MI pedig utána tökéletesen vissza tudja adni különböző szövegek betáplálásával. Vagyis csak licenszeli a hangját, a stáb pedig felolvastat vele reklámszöveget, hangoskönyvhöz felolvasást, vagy amit csak szeretnének.

Emellett pedig a cég álmodozik olyanról is a jövőben, hogy mondjuk nagy sztárok licenszelik egyszerű embereknek a hangjukat némi pénzért cserébe, ennek köszönhetően pedig mondjuk Bill Murray olvassa fel nekünk a híreket minden nap, esetleg Jennifer Lawrence minden nap jó éjszakát kíván nekünk generált hangüzenetben. Ugyanakkor mint mindig, a technológia igen komoly aggályokat vet fel. Hisz lehet vele hamis bizonyítékot generálni.

Viszont a hétköznapokban is lehet gyakorlati haszna. Ha például valaki túl gátlásos ahhoz, hogy felmondjon dolgokat mondjuk egy informatív videóhoz, amiket készít, megkímélheti magát ettől az egész stressztől. Elég megírnia, legenerálnia a szöveget, és végül úgy tud másokhoz szólni, hogy ki sem kell nyitnia a szájját. Vagy akár ha valaki elveszti beszédképességét, korábbi saját hangfelvételei által képes lesz újra a saját hangján megszólalnia írott szöveg révén.

(Forrás: Dazed)


A figyelmetekbe ajánljuk