Arcmaszkok és úszómedence-foglalás: olyan lehet a nyári vakáció Európában idén, mint még soha

Az Európai Bizottság ajánlásokat hozott az idegenforgalmi ipar újraindítására, amelyet az egyes tagországok néha felülírnak. Ez viszont jelentősen csökkentheti egyes turisztikai célpontok népszerűségét – írja a CNBC amerikai hírtelevízió.


Az ajánlás szerint a turizmusban dolgozó vállalkozásoknak a lehető legnagyobb mértékben csökkenteniük kell a munkavállalók fizikai jelenlétét, az éttermekben és az előterekben a korábbinál kevesebb vendéget fogadhatnának csak. Az étkezésre és uszodák használatára helyfoglalást kell bevezetni annak érdekében, hogy időben és térben korlátozni lehessen az emberek számát. A légitársaságoknak is komoly intézkedéseket kell hozniuk a fertőzés kockázatának csökkentésére: meg kell erősíteni a fedélzeti szellőztető rendszereket, és kerülni kell az utasok koncentrációját bizonyos helyeken. A javaslat része, hogy csökkentsék a kabinban a mozgást, kevesebb legyen a poggyász és kevesebb kapcsolat a személyzet tagjaival.

Amíg ezeket az intézkedéseket nem teljesítik, a Bizottság szerint a személyzetnek és a látogatóknak arcmaszkot kellene hordani. Ugyanakkor a döntések végső soron a 27 tagország egyes kormányainak hatáskörébe tartozik. Egyelőre az egyes fővárosok különböző intézkedéseket jelentettek be az új vendégek fogadására vonatkozóan.
„Ha valaki Olaszországba szeretne menni, könnyen elképzelhető, hogy az ottani protokollok sokkal kifinomultabb és bonyolultabbak például Görögországhoz vagy Spanyolországhoz képest.

"A szabványosítás, a harmonizáció hiánya jelentős mértékben csökkentheti egyes országok valós turisztikai vonzerejét" - véli Eduardo Santander, az Európai Utazási Bizottság vezetője. Ha néhány kormány nagyon nyugodt vagy éppen nagyon szigorú, az jelentősen befolyásolhatja a fogyasztói igényeket. Márpedig egy újabb csökkenés komoly érvágás lenne a milliónyi, szálláshely szolgáltatással, vendéglátással foglalkozó kis családi vállalkozás számára. A legfrissebb adatok szerint ugyanis 2020-ban a vendégéjszakák száma 30–40% -kal alacsonyabb lesz, mint 2019-ben.A turizmus az európai gazdaság 10% -át képviseli, és közvetlenül és közvetetten a régióban 27 millió munkahelyet teremt.

A figyelmetekbe ajánljuk