Egyetlen tizedesvessző miatt százmilliót bukott egy unott majmon

Egyetlen tizedesvessző miatt százmilliót bukott egy unott majmon

Egy kifejezetten értékes és népszerű digitális műalkotás százmillió forint helyet alig egymillió forintért kelt el. Mindez egy rossz helyre tett tizedesvessző miatt.

A nagyot bukó kereskedő a Bored Ape Yacht Club nevű digitális kollekció egyik példányán, a 3547-es számú Bored Ape NFT-n próbált túladni. Végül a figyelmetlenségének köszönhetően pillanatok alatt több tízmillió forintot bukott.

A gyűjteményeben nagyjából tízezer unott majmokat ábrázoló alkotás található, és a A 2021 áprilisában piacra dobott művek kifejezetten népszerűek lettek az elmúlt hónapokban, nemcsak az NFT-rajongók, hanem a celebek körében is.

Egy-egy majom akár 75 ethereumért, azaz nagyjából százmillió forintért is eladható. A maxnaut nevű kereskedő ennyiért is akart túladni rajta.

A Haszon számolt be az esetről a CNet cikke alapján, ahol a kereskedő elmondta, hogy egy pillanatnyi figyelmetlenség következtében véletlenül 75 ether helyett 0,75 etherért kínálta eladásra a majmot. A hibát azonnal észlelte, de addigra már késő volt. Valaki lecsapott a kihagyhatatlan ajánlatra.

Vadnyugat 

Maxnaut szerint egy számítógépes, automatizált algoritmus lehetett a vásárló. Ebben lehet valami, hiszen a vevő nagyon magas, 8 etheres, azaz közel 10,5 millió forintos tranzakciós díjat fizetett, hogy az ügyletet minél előbb lebonyolítsa az ethereum blokklánc hálózata.

A dolog érdekessége, hogy a hagyományos banki ügyletek során a a hasonló bakik könnyen visszafordíthatóak, de kriptovaluták vadnyugati világában már egészen más a helyzet.

Az algoritmus nem lustálkodott: a majmot azonnal kirakta az OpenSea kereskedelmi platformra, ahol jelenleg 85 etherért, nagyjából 111,5 millió forintért árulja.

Jó üzlet volt az unott majmokba fektetni. A bevezetés után átszámítva körülbelül százezer forintért lehetett megvásárolni őket, míg Manapság a legolcsóbb példány is közel 65 millió forintot ér.

A tízezres kollekció egyediségéért szintén egy számítógépes szkript felel, minden egyes példány egy minimális szinten eltér a másiktól. A tulajdonosok többnyire a közösségi oldalaik profilképeként állítják be majmaikat, így jelezve másoknak, mi van a birtokukban – írja a Haszon.

A „jacht klub” tagjai exkluzív digitális ajánlatokhoz is hozzá férnek, valamint különböző közösségi eseményeket is szerveznek számukra.

Mi az az NFT?

Az NFT-k egyedi digitális eszközök, amelyek egy virtuális elem – például műalkotás, zene, videoklip vagy tweet – tulajdonjogát képviselik. Az elmúlt hónapokban a sportban, a divatban és a szórakoztatóiparban is komoly kereslet mutatkozott irántuk, egyre több művész, zenész, influenszer, vállalat, sportklub, rajongó, gyűjtő és vásárló szavaz nekik bizalmat. Segítségükkel az alkotók pénzzé tehetik digitális munkáikat, és egyedi, hiteles tulajdonjogot biztosítanak a vásárlóknak.

A Haszon kiemeli: bármelyik NFT-t könnyedén le lehet másolni, de ez még nem jelenti azt, hogy egy „jobb klikk, másolás" után egy milliárdokat érő token kerül a birtokunkba. Pontosan vissza lehet követni, ki az NFT eredeti tulajdonosa. Ennek köszönhetően a piac nagyjából úgy működik, mint a hagyományos műkereskedelem.


A figyelmetekbe ajánljuk