nft

Nagyon csavaros, de elmagyarázzuk!


Az Egyesült Államok egyik legismertebb és leggyakrabban használt online szótára a Merriam-Webster. Most pedig úgy döntött, hogy beszáll a gazdagok új dilijébe ő is és a definíciójukat az NFT-ről NFT-vé változtatta és most árulja.

Először is nézzük a definíciójukat az NFT-ről, hogy értsük, mi is az.

Olyan egyedi digitális azonosító, ami nem másolható, helyettesíthető vagy osztható fel, és amit blockchain rögzít, továbbá a hitelesség és a tulajdonjog igazolására használnak (egy adott digitális eszköz és az ahhoz kapcsolódó egyedi jogok vonatkozásában).

Ez alapján valószínűleg nem lett világosabb, de a gyakorlatban picit érthetőbb a lényege. Gyakorlatilag meg lehet vásárolni művek eredeti jogait egy úgynevezett kód, az NFT-je megvásárlásával. Ez a gyakorlatban gyakran online is elérhető gifekben merül ki, de már a New York Times is eladta egy cikkének NFT-jét.

Mi a jó abban, ha valaminek mi vagyunk a tulajdonosai valaminek, ami online bárki számára hozzáférhető? Gyakorlatban nem sok, ennek az egésznek a lényege a művészetkereskedelem, kiemelve a kereskedelem részét. Ennek addig van értéke, amíg gazdag emberek sokat hajlandóak fizetni érte. Amolyan dolog, amivel most éppen divat a leggazdagabb rétegekben dicsekedni, hogy valaminek a tulajdonosa vagy digitálisan.

Amíg folyamatosan egymásra licitálnak a vevők, addig egyre nő az értéke. Itt tartunk most. A kérdés az, hogy mekkora növekedést tud elérni, ugyanis jelen pillanatban addig van mindennek értéke, amíg gazdag emberek hajlandóak sokat fizetni érte. Amint elkezd egyre kisebb lenni a kereslet, elkezd értéktelenebbé válni. Jó eséllyel egy buborék, amibe érdemes beszállni, amíg felfele ível, majd a csúcson kiszállni, mielőtt elkezdene csökkenni az értéke.

(Forrás: Gizmodo)


A figyelmetekbe ajánljuk