fém tálak gyógynövények képek

Egyre népszerűbbé válik az alternatív gyógyászat

A modern orvoslás manapság nem elégít ki minden szükségletet, emiatt egyre több ember fordul az alternatív gyógyászat felé.


Amikor elmegyünk egy orvoshoz, sok időt tölthetünk a váróban. Ezután általában 10-15 percet tölt velünk az orvos, amiért sokat kell fizetnünk, ha nem TB-alapú ellátást vettünk igénybe.

Az Egyesült Államokban a gyors tempó miatt a modern orvoslás mellett az emberek egyre nagyobb része fordul az alternatív gyógyászat (angolul CAM) felé.

Dr. Greg Lane akupunktúrával foglalkozó kutató és Tara Scott integratív orvoslással foglalkozó szakember szerint a következő alternatív gyógymódok örvendenek egyre növekvő népszerűségnek:

  • csontkovács
  • akupunktúra
  • masszázs
  • természetgyógyászat
  • jóga
  • tai chi
  • qigong
  • étkezési tanácsadás
  • étkezési kiegészítők
  • gyógynövények
k\u00f6p\u00f6ly\u00f6z\u0151 massz\u00e1zs

Egyre népszerűbbé válnak az alternatív gyógymódok.

Katherine Hanlon / Unsplash

Egy 2017-es portugál mintán végzett kutatás szerint a gyulladásos bélbetegségekben szenvedők 30 százaléka használt valamilyen alternatív gyógymódot, egy 2020-as vizsgálat alapján pedig a 40 alatti mellrákos nők több mint 60 százaléka fordult valamilyen alternatív gyógyászati módszerhez.

Egy szintén 2017-ben végzett nemzetközi egészségügyi felmérés alapján elmondható, hogy a csontkovácshoz fordulás, a jóga és a meditáció egyre népszerűbbé válnak. Vajon miért van ez?

Először is, az emberek nem érzik azt, hogy az orvosuk meghallgatná őket.

Mivel egyre kevesebb idő jut a betegekre, úgy érezhetik, nem foglalkoztak eleget a problémájukkal.

Egy 2016-os alaszkai felmérés rámutatott, hogy az alternatív gyógyászat során a résztvevők azt érzik, a vezetőjük figyel rájuk, személyes kapcsolat van köztük. Az alternatív gyógyászatban az emberek lelkét és testét egyaránt figyelembe veszik.

A betegek emellett gyakran számolnak be arról, hogy a hagyományos orvoslás során félrediagnosztizálták őket, vagy nem enyhítette tüneteiket a gyógyszeres kezelés.

A gyógyszerek mellékhatásai tovább fokozzák az elfordulás lehetőségét.

A jóga és a meditáció például csökkenhetik a stressz mértékét annyira, hogy elkerülhető legyen egy-egy esetben a gyógyszerszedés.

Az alternatív gyógyászat azonban nem mindig helyettesíti a biokémiai eszközöket, eljárásokat.

Dr. Lane szerint az lenne a helyes, ha az alternatív orvoslással foglalkozó szakemberek felismernék ezt és csapatban tudnának együtt dolgozni az orvosokkal, mintegy kiegészítve a biomedikális kezeléseket.

orvos

Az alternatív orvoslás akkor a leghasznosabb, ha orvosunk ajánlotta vagy jóváhagyta azt.

Sammy Williams / Unsplash

Az integratív orvoslás összevonja ezeket a gyógymódokat. A jóga például csökkentheti egy kémiailag előállított gyógyszer mellékhatásait, így egészítve ki a kezelést.

Vajon megbízható az alternatív orvoslás? Ha vannak kutatások hatékonyságáról, akkor biztosan van hatása. 2018-ban például kimutatták, hogy az akupunktúra csökkenti a krónikus fejfájást, a meditáció pedig csökkenti a szervezet gyulladásos folyamatait.

A legjobb eset az lenne, ha orvosunk ajánlana egy megbízható szakembert, aki alternatív gyógyászattal foglalkozik.

Ez azért nagyon fontos, mert egyes gyógyszerek hatását csökkenthetik az alternatív orvoslás készítményei.

Emiatt mindig tájékoztassuk az orvosunkat, ha használunk valamilyen nem hagyományos orvoslásból származó gyógyszert.

(Forrás: Health Line)

A figyelmetekbe ajánljuk