Támadnak a kripto hackerek – mutatjuk, hogyan vernek át minket

Támadnak a kripto hackerek – mutatjuk, hogyan vernek át minket

Az elmúlt időszakban rendkívüli módon megszaporodtak a nagyobbnálnagyobb mértékű kriptovaluta lopások. Ebben a cikkben bemutatjuk a leggyakoribb lehúzási módszereket és arról is szó esik, hogyan védekezzünk a tolvajok ellen.

A legtöbbször előforduló módszerek:

  • Hamis kriptotőzsde-weboldalak létrehozása: ebben az esetben a felhasználó kap egy állítólagos kupont a kriptotőzsdén nyitott számla felöltéséhez. A kupont azonban csak akkor tudja felhasználni, ha befizet egy általában maximum 0,005 bitcoin (mintegy 200 USD) nagyságú ellenőrző összeget, ami aztán a kiberbűnözők profitja lesz.
  • A bányászathoz szükséges videokártyák és más eszközök fiktív eladásával kapcsolatos üzenetek küldése: az eszköz megvásárlásához a felhasználónak előleget kell fizetnie. Az előleg befizetése után a hirdetés feladóját többé nem lehet elérni.
  • Különféle tartalmú adathalász weboldalak létrehozása privát kulcsok ellopásához, amelyekkel a kiberbűnözők hozzáférhetnek a kriptopénztárcához társított összes digitális eszközhöz.

A csalók a legtöbb esetben a legnépszerűbb domain zónákban (.com, .net, .org, .info) helyezik el a weblapjaikat, de arra is akad példa, hogy az olcsóbb domain-ek közül választanak (.site, .xyz, .online, .top, .club, .live). Azt nagyon fontos megjegyezni ezekkel a weblapokkal kapcsolatban, hogy nem egy ócska, nagy nehezen összeverbuvált oldalt kell ezekben az esetekben elképzelnünk.

A csalók pontosan tudják, hogy a kripto világában mozgó felhasználók sokszor jóval fogékonyabbak a technológiai újításra, magyarul egy rendkívül hitelesnek tűnő honlapot hoznak létre az áldozatok megtévesztése érdekében.

Íme néhány tanács annak érdekében, hogy ne kerülj nehéz helyzetbe:

  • ne kövess levelekben vagy üzenetküldő alkalmazásokon és közösségi hálózatokon keresztül kapott linkeket;
  • fogadjátok kritikusan a rendkívül kedvező online ajánlatokat;
  • kizárólag hivatalos áruházakból töltsetek le alkalmazásokat;
  • használjatok olyan biztonsági megoldást, amely védelmet nyújt az adathalászat és a csalások ellen, továbbá meggátolja a kártékony alkalmazások telepítését;
  • ismeretlen cég esetén legyetek nagyon elővigyázatosak, mielőtt megvesztek egy terméket az online áruházban. Jól teszitek, ha először speciális „ki kicsoda" oldalakon tájékozódtok arról, hogy például milyen régi az adott domain és ki a tulajdonosa: ha teljesen friss és egy magánszemély nevén van regisztrálva, akkor jobb nem vásárolni tőlük.
Amennyiben több kriptovalutákról szóló cikket is elolvasnál, kattints ide!

A figyelmetekbe ajánljuk