Soha nem emelkedett még ilyen magasba a Mars-helikopter

Soha nem emelkedett még ilyen magasba a Mars-helikopter

Úgy tűnik, még egy ideig együtt marad a csapat.

Miközben a Perseverance megkezdte az utolsó előkészületeit ahhoz, hogy elkezdhesse a marsi talajminták gyűjtését, addig az Ingenuity sem lazsál: immár a tizedik tesztrepülésén van túl, amellyel (ahogy megszokhattuk) ismét rekordot döntött, mivel az eddigi legmagasabb, 12 méteres magasságba emelkedett.

Ahhoz képest, hogy eredetileg csupán négy tesztrepülést terveztek a Mars-helikopternek, egészen jól érzi magát az 1,8 kilogrammos drón. A NASA egy kifejezetten bonyolult röppályát programozott be a szerkezetbe, ami annak is köszönhető, hogy ezek a repülések már a Perseverance munkáját segítik:

a kilencedik repülésnél egy homokdűnékkel teli területet derített fel, most pedig a Raised Ridges elnevezésű helyet vette szemügyre.

A mostani repülésen az Ingenuity először dél-délnyugatnak vette az irányt, majd nyugat felé indult, hogy aztán egy kanyart írjon le északnyugat-északkelet felől. A repülés összesen 10 pontból állt, és ha minden igaz, a repülés nagyjából 165 másodpercig tartott – ezt azonban a NASA még nem erősítette meg.

Ezzel összesen a Mars-helikopter már 15 percet töltött a levegőben, és lassan 2 kilométert tett meg – érdekesség, hogy ebből 625 métert a kilencedik repülésnél teljesített.

A figyelmetekbe ajánljuk