Az Ingenuity árnyéka
NASA/JPL-Caltech

Tízméteres magasságban hibásodott meg a NASA Mars-helikoptere

Miután a NASA mérnökei úgy döntöttek, hogy az Ingenuity csatlakozik a Perseverance küldetéséhez, már a hatodik tesztrepülésén van túl a Mars-helikopter (a tervezett öt helyett), ami kicsit húzósra sikeredett.

A The Guardian cikke szerint navigációs hiba lépett fel a szerkezetben, amitől rázós lett a repülés, és a több mint egy hónapja tartó tesztek során ez volt az első alkalom, amikor komolyabb hiba lépett fel. A drón nagyjából a repülés első percében hibásodott meg, 10 méteres magasságban.

A probléma okát az adta, hogy a navigációs kamera egyik képét nem rögzítette a rendszer, amely összezavarta a helikoptert és jócskán kilengett az eredeti pozíciójából, az energiafogyasztása pedig a maximumon pörgött közben.

A másik beépített rendszer viszont jól működött, és beavatkozott, így az Ingenuity végül az eredeti landolási helyszíntől 5 méterre landolt. A Mars-helikopter pilótája, Havard Grip szerint az eset pozitívuma, hogy a rendszer egy ilyen hiba után is tud korrigálni, ám rávilágított arra is, hogy a drón mennyire sérülékeny tud lenni.

Az eset a küldetést nem befolyásolta nagyban, nagyjából két kilométert szeretne a NASA megtenni az Ingenuity és a Perseverance útján. A cél, hogy a Jezero-kráter közelébe érjenek, ahol a déli oldalon az egykori folyódeltához a Perseverance nagy ősi marsi élet nyomára bukkanhat – ha ez megtörtént, újraterveznek.


A figyelmetekbe ajánljuk