A Hold.

Bajban a NASA! Csúszik az egyik legfontosabb küldetésük

A rakétaproblémák ismét késleltetik a NASA visszatérését a Holdra.


Az ügynökség most 2022 márciusára vagy áprilisára tervezi az Artemis 1 indítását. A program egy olyan személyzet nélküli Hold körüli küldetés, amely a hatalmas Space Launch System (SLS) rakéta első repülése lesz. A NASA korábban 2022. február 12-ét tűzte ki a program „premierjeként”, amelynek célja, hogy még ebben az évtizedben visszatérjenek az űrhajósok a Hold felszínére. A küldetés integrált tesztelési procedúrájában bekövetkezett problémák azonban újabb csúszást okoztak a menetrendben.

"Egy sor ellenőrzés és hibaelhárítás elvégzése után a mérnökök úgy döntöttek, hogy a legjobb megoldás a hajtóművezérlő kicserélése, amivel a rakéta teljes működőképessége és redundanciája visszaállítható, miközben folytatódik a kivizsgálás és a kiváltó ok azonosítása"

– írták a NASA illetékesei egy pénteken (dec. 17-én) közzétett közleményben.

Az SLS rakéta négy RS-25 hajtóművel felszerelt maghajtóművet tartalmaz, amelyek mindegyike független repülésvezérlővel rendelkezik. Az év elején az Artemis 1 rakéta csapata sikeresen tesztelte a teljes indítási eljárást, de most az egyik vezérlő egyik csatornája hibásan viselkedik, ezért a NASA úgy döntött, hogy lecseréli a rendszert.

A teljes Artemis 1-rendszer, beleértve az SLS rakétát és az Orion űrhajót is, a NASA floridai Kennedy Űrközpontjában van, ahol az indítás előtti utolsó teszteket végzik. Az elvégzett tesztek között szerepelnek olyan eljárások, amelyek azt ellenőrzik, hogy a földi rendszerek hogyan kommunikálnak a küldetés hardverének egyes részeivel.

Forrás: Space.com

A figyelmetekbe ajánljuk