fogyatkozás

Június 10-én az Egyesült Államok északkeleti, valamint Kanada keleti részén napfogyatkozást figyelhetnek meg az ott élők.


2021. június 10-én a nap részleges fogyatkozását figyelhetik meg az amerikai és kanadai lakosok.

Az észak-ontariói és a sarkvidéki megfigyelők úgynevezett gyűrűs napfogyatkozást fognak látni, amelyet néha tűzgyűrűnek is neveznek. Ez egy teljes napfogyatkozás, amelyben a hold kitakarja a nap nagy részét, és csak egy vékony napfénygyűrű marad látható.

A tűzgyűrű látványa azonban csak nagyon ritkán lakott területeket ölel fel (Ontariótól a Hudson-öbölön, a Baffin-szigeten, és az Északi-sarkon át Kelet-Szibériáig lesz látható).

Ezzel szemben emberek tízmilliói élnek azokon a területeken, ahol a részleges napfogyatkozás látható lesz. Nagyjából Torontótól New Yorkig azt fogják látni a helyiek, hogy a nap teljesen elfogy, ahogyan felkel.

"Végignézni, ahogy egy vékony, fogyó nap felkel - ez az, amire életed végéig emlékezni fogsz"

─ nyilatkozta Steve Fentress, a Rochesteri Múzeum és Tudományos Központ planetáriumának igazgatója.

Fentress az Ontario-tó déli partjáról tervezi megfigyelni az eseményt, ahol valószínűleg jó néhány napfogyatkozás üldözővel fog aznap reggel találkozni. A New York-i partvonalnak, New York és Atlantic City között, szintén kiemelkedő megfigyelőterületei lesznek a fogyatkozásnak.

Noha Jackie Faherty, az Amerikai Természettudományi Múzeum vezető tudósa szerint napkeltekor vagy napnyugtakor hatalmas mennyiségű légkörön keresztül nézzük az égitestet, amely védi szemünket, hosszas megfigyelés esetén érdemes napvédő szemüveget viselni.

Emellett különböző applikációk segíthetik a megfigyelőket. A timeanddate.com webhely például egy napkelte és napnyugta kalkulátor. Az eclipsewise.com oldalon pedig felsorolják a június 10-i napfogyatkozás pontos időpontjait, különféle helyszíneken.

(Forrás: Gizmodo)


A figyelmetekbe ajánljuk