Botticelli festmény
Getty Images

24 millió forintért vásárolták, most 24 milliárdért kelhet el egy Botticelli-festmény

A firenzei reneszánsz egyik legfontosabb művésze volt Michelangelo és Leonardo da Vinci mellett, ezért nem véletlen az óriási összeg, amit a jó minőségű, hibátlan állapotú alkotásáért kínálhatnak majd.

Ahogy már októberben megírtuk, Botticelli egyik festményét árverezik el csütörtökön New Yorkban. Akár 80 millió dollárt, nagyjából 24 milliárdot is fizethetnek majd az alkotásért – állítják a szakértők.

A Fiatal férfi arcképe medalionnal című, mintegy 550 éves festménye az egyik legjobb állapotban fennmaradt, magánkézben lévő alkotása az olasz reneszánsz mesternek.Az árverést a Sotheby's aukciós ház bonyolítja majd.

Christopher Apostle, a Sotheby's New York-i szakértője azt is bevallotta, hogy 30 éves pályafutása alatt sohasem találkozott olyan Botticelli-képpel, amely a most árverésre kerülő alkotást minőségben, állapotában vagy jelentőségében megközelítette volna.

Getty Images

Az 1470-80-as évek táján készült mű egy titokzatos, ismeretlen fiatal férfit ábrázol, aki feltehetően a 15. század végi firenzei elithez, talán a városban uralkodó Medici-házhoz tartozott. Egyszerű, sötét ruhát visel, mögötte a kék égbolt látszik, kezében egy medalion. A kerek foglalatban egy szent arcmása látható, melyet a 14. századi sienai Bartolomeo Bulgarini mesternek tulajdonítanak.

A festményt jelenlegi tulajdonosa Angliában vásárolta egy aukción 1982-ben „csupán" 810 ezer dollárért, nagyjából 24 millió forintért

A festményre online árverésen lehet licitálni csütörtökön a Sotheby's régi mesterek műveiből rendezett aukcióján. Az árverésen Rembrandt Ábrahám és az angyalok című bibliai témájú festményét is áruba bocsátják, amelyet utoljára 1848-ban Londonban árvereztek el. A 16 centiméter magas, 21 centiméter széles, kicsi kép a szakértők szerint 20-30 millió dollárért (6-9 milliárd forintért) kelhet el – közölte az MTI.


A figyelmetekbe ajánljuk