Nagy számú, stabil minőségű minivesét hoztak létre ausztrál kutatók a háromdimenziós nyomtatáshoz hasonló eljárást magába foglaló technológia révén.


Az ausztrál Murdoch Gyermekegészségügyi Kutatóintézet (MCRI) és az amerikai Organovo nevű biotechnológiai vállalat közös kutatásának eredményei a Nature Materials című folyóiratban jelentek meg.

A tanulmány azt szemlélteti, hogy őssejtek háromdimenziós bionyomtatásával a szervátültetéshez megfelelő méretű veseszövetlemezeket lehet létrehozni.

Az eljárás során egy „őssejtpasztából" készített biotintát préselnek ki egy számítógép-vezérelt pipettán keresztül, létrehozva a mesterséges élőszövetet.

Noha a bionyomtatással készült mini-kiválasztószervek csupán körömnagyságúak, felépítésükben hasonlítanak egy valós méretű veséhez, megtalálhatóak bennük az apró szűrőként működő nefronok.A szakemberek egy sor olyan gyógyszert teszteltek a miniveséken, amelyek veseproblémákat okoznak az embereknél.

„A gyógyszer által kiváltott veseprobléma az egyik legsúlyosabb mellékhatás, amelyet nehéz előre jelezni állattanulmányok révén"

– mondta Melissa Little, az MCRI professzora, hozzátéve, hogy a bionyomtatással létrehozott emberi vesék praktikus megoldást jelentenek a toxicitás tesztelésére.

A szakember szerint a technológia magában hordozza a személyre szabott vesekezelések és végső soron a beültethető veseszövetek létrehozásának lehetőségét.

(MTI)

Friss

160 éve létezik, mégis milliók számára elérhetetlen luxus

Elődje már a XVI. században is létezett, és a legtöbb ember számára ma már alapfelszerelésnek számít, mégis, a világ elmaradott tájain megengedhetetlen luxuscikk. Ez pedig nem más, mint az öblítős toalett.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk